Yrittäjä Minna Makkonen on mukana uuudessa omavalvontajärjestelmään, jolla parturi-kampaamoja- ja kauneusalaa laitetaan ruotuun.
Parturi-kampaamot ja kauneudenhoitopaikat ovat harmaan talouden riskialoja, sillä nykyisin jopa puolet alan yrityksistä myy palvelujaan pimeästi.
– Tällä alalla on oltu vuosikymmeniä hyvin salaperäisiä liikevaihdosta ja hinnoittelusta. Uskon, että tämä ala muuttuu avoimemmaksi, sanoo Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Arja Laurila.
Vuoden alusta aloittanut Luotettava kauneus on alkanut myydä sertifiointeja yrityksille alan järjestöjen tukemana.
Sertifiointijärjestelmään kuuluvat tarkastukset suoritetaan yhteistyössä Suomen Tilaajavastuu Oy:n kanssa. Arviointilautakunnan hyväksymät kriteerit täyttävä yritys sitoutuu muun muassa antamaan kuitin kaikista palveluista, noudattaa alan työehtosopimuksia ja vakuuttaa toimintansa asianmukaisesti.
Arvonlisäveron korotus näkyy
Helsinkiläisen Hius- ja kauneushoitola Salon Frisetin toimitusjohtaja Minna Makkonen on mukana sertifiointijärjestelmässä, koska haluaa näyttää hoitavansa kaikki velvoitteet oikein.
– Tänä päivänä on paljon kampaamoita, joissa työtä tehdään sellaisilla hinnoilla, ettei ole yrittäjänä vaikeaa laskea, pystytäänkö hinnoista maksamaan arvonlisäverot, liiketilakulut, tuloverot, ainekulut ja palkka itselle. Se ei vain ole mahdollista.
TEMin raportin mukaan harmaa talous tehdään kampaamoissa ja kauneushoitoloissa, joissa liikevaihto on alle 100 000 euroa.
– 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alkupuolella harmaan talouden osuus oli 20–25 prosenttia. Harmaan talouden suoranainen räjähtäminen johtuu siitä, että palasimme takaisin korkeaan arvonlisäverokantaan vuoden 2012 alusta. Sangen moni yrittäjä aloitti ennakoinnin jo vuonna 2010, Laurila selventää.
Etusivun kuva: Pekka Sippola
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi