Yritysten kiinnostus Venäjän-markkinoita kohtaan on lähes olematonta.
Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan pk-yrityksistä vain viisi prosenttia on kiinnostunut viemään omaa liiketoimintaa Venäjälle.
- Ydinkysymys on, miten pk-yritykset saadaan kiinnostumaan itämarkkinasta, ja miten tietämystä Venäjästä kyettäisiin lisäämään, sanoo Heforus Oy:n Jukka Hellberg.
Heforus on idänkauppaan erikoistunut konsulttiyritys.
Hellbergin mukaan Venäjälle lähtevien yritysten onnistumisprosentti on kuitenkin 85 prosenttia.
- Vain 15 prosenttia yrityksistä vetäytyy pois Venäjältä. Epäonnistuminen johtuu usein siitä, että liikeidean toimivuutta Venäjälle ei ole tarkistettu riittävän huolellisesti. Ennakointi on ehdottoman tärkeää Venäjän-kaupassa, Hellberg sanoo.
Hyvä ennakointi on Hellbergin mukaan muun muassa hyvää Venäjän-tuntemusta, henkilöstön kouluttamista ja hyvää taustatutkimusta. Vahva, mutta diplomaattinen kontrolli rahaliikenteestä on tärkeä pitää itsellä. On myös oltava malttia odottaa voitollista tulosta 1-2 vuotta.
Maassa maan tavalla
Ennakointi ja hyvä bisneskulttuurin tuntemus ovat avaintekijöitä Venäjän-kaupassa.
- Yritystä johdetaan hierarkkisesti ja joskus hyvinkin tunneperäisesti. Henkilökohtaiset suhteet ratkaisevat, ja hidasteena on usein byrokratia. Harmaan talouden määrä on suuri, vaikka se väheneekin koko ajan. Se koskee silti kaikkia ja kaikkea, siitä on tullut tapa, Hellberg sanoo.
Suurimpana esteenä Venäjän-kaupalle Hellberg näkee ennakkoluulot ja tietämättömyyden Venäjää kohtaan.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi