Suomalaisyrityksiä kiinnostavat tutut ja turvalliset vientimarkkinat, kertoo ulkoministeriön ja muun Team Finland -verkoston tiistaina julkistama kysely. Kyselyyn vastasi eri puolilta Suomea noin 600 yritystä, jotka kattavat sekä liikevaihdoltaan että toimialoina valtaosan Suomen ulkomaankaupasta. Vastaajista yli 90 prosenttia oli pk-yrityksiä, erityisesti pieniä ja mikroyrityksiä.
Kansainvälistymisen osalta yritysten suurin mielenkiinto kohdistuu jo tällä hetkellä tärkeille vientimarkkinoille kuten Venäjälle, Ruotsiin, Kiinaan, Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Norjaan. Esiin nousivat myös Japani, Intia ja Ukraina.
– Selvitys antaa todella paljon selkänojaa Team Finland -verkoston työlle, toteaa eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.).
Selvityksestä kävi ilmi yritysten pitävän julkisesti tarjottuja kansainvälistymispalveluja edelleen tärkeinä. Muun muassa ministerivetoisia vienninedistämismatkoja pidettiin hyödyllisinä.
Stubb kannusti yrityksiä katsomaan kuitenkin myös niille markkinoille, jotka eivät tässä tutkimuksessa nousseet esiin.
– Hyvä esimerkki tästä on koko Afrikan manner.
Ongelmia Venäjällä ja EU-alueen julkisissa hankinnoissa
Nyt julkistettu kansainvälistymis- ja kaupanesteselvitys on laatuaan ensimmäinen. Sen haastattelut tehtiin syksyllä 2012. Aiemmin suomalaisyritysten kokemuksia on kartoitettu vain kaupanesteiden osalta, viimeksi vuonna 2009.
Selvitys kertoi kaupanesteiden määrän viime vuosina lisääntyneen. Yritykset raportoivat yhteensä noin 1400 kaupan ja investointien estettä, joista suurin osa liittyy tavaroiden vienti- ja tuontikauppaan. Palveluiden tarjontaa koskevien ongelmien määrä on kuitenkin lisääntynyt, mikä kertoo osaltaan palvelukaupan kasvavasta merkityksestä suomalaisyritysten toiminnassa.
Suurin osa, noin 30 prosenttia, suomalaisyritysten kohtaamista kaupan ja investointien esteistä liittyy Venäjän-kauppaan. Määrää selittää osaltaan se, että Venäjä on Suomen suurin kauppakumppani. Seuraavaksi eniten suomalaisyrityksillä oli ongelmia EU:n alueella, missä esteet liittyvät usein julkisiin hankintoihin.
Kansainvälistymis- ja kaupanesteselvitys tehtiin ulkoministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, Finpron, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n, Keskuskauppakamarin, Kansainvälisen kauppakamari ICC:n, Suomen Yrittäjien ja Kaupan liiton Team Finland -yhteistyönä.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi