Suomen Yrittäjien johtaja Rauno Vanhanen pitää hyvänä asiana, että työntekijöiden kehittämistä kannustetaan verotuksen keinoin.
Aihe nousi esille, kun Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila hämmästeli työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvotteleman sopimuksen jumiutumisesta virkamiesvalmisteluun. Kokkilan mukaan osaamisen kehittämisen mukaiset lakiesitykset pitäisi saada pikaisesti eduskuntaan tai muuten asia vaikeuttaa pahasti syksyn työmarkkinaneuvotteluja.
Yrittäjien Vanhanen kuitenkin katsoo, ettei lakiesityksellä ole pk-yrityksille suurta merkitystä. Työntekijöitä koulutetaan muutenkin tarpeen mukaan. Pääasia oli, ettei kouluttautumisesta tullut subjektiivinen oikeus.
- Työntekijöiden kouluttaminen olisi alle yt-lain piirissä oleville yrityksille lähinnä verokannuste. Kannuste on 50 prosenttia koulutuspäivien palkkakustannuksista, Vanhanen kommentoi.
Lisäverokannusteen saaminen edellyttää koulutussuunnitelmaa työntekijöille.
Kokkila sen sijaan näkee valtiovarainministeriön haluttomuuden sopimuksen toimeenpanemiseksi huolestuttavana.
- Asiasta on kasautumassa turhaa painolastia syksyn työmarkkinakierrokseen. Tämä vaatii nyt vahvaa poliittista ohjausta, jotta tämä tärkeä, työmarkkinajärjestöjen yhdessä sopima koulutusasia saadaan eteenpäin, Kokkila sanoo.
Hän muistutti, että maan hallitus toi osaamisen kehittämisen neuvottelupöytään ns. raamisopimuksesta neuvoteltaessa. Tulkinnanvarainen teksti aiheutti pitkät jatkoneuvottelut, ja ratkaisu syntyi lopulta kuluvan vuoden maaliskuussa hallituksen kannustamana.
- Tarkoitus on muun muassa varmistaa lainsäädännöllä, että työntekijälle ei missään tilanteessa synny verotettavaa etuutta työnantajan määräämästä koulutuksesta. Koulutus on aina paitsi koulutettavan myös työnantajan ja koko yhteiskunnan etu. Verotuksen pitäisi kannustaa osaamisen kehittämiseen eikä ainakaan luoda koulutuksen vastaanottamiselle esteitä, Kokkila painotti.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi