Suomessa liikkeessä olevasta setelistöstä löydettiin vuoden 2013 ensimmäisen puoliskon aikana 226 euroseteliväärennöstä, kertoo Suomen Pankki. Väärennösten määrä oli keskimääräistä pienempi tarkasteltaessa puolivuotistilastoja kolmen vuoden ajalta. Viime vuoden alkupuoliskolla väärennettyjä seteleitä löytyi 248, kun vuoden 2010 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana niitä tunnistettiin peräti 478.
Alkuvuonna 2013 Suomesta löydettiin eriarvoisista seteleistä eniten 50 euron väärennöksiä, joita oli yhteensä sata. Seuraavaksi eniten oli 20 euron setelin väärennöksiä, joita kertyi 57 kappaletta, ja 100 euron väärennöksiä, joita löytyi 36 seteliä.
Poliisin mukaan suurin osa vääristä seteleistä löytyy laskentakeskuksissa, kun laskentalaitteet hylkäävät ne.
– Suurin osa väärennöksistä olisi kyllä helppo tunnistaa ihan paljaalla silmällä. Suomessa ei kuitenkaan ole totuttu epäilemään rahan aitoutta, eikä seteleissä olevia turvatekijöitä useinkaan tarkisteta, katsotaan vain, onko väri ja koko oikea, sanoo tekninen tutkija Marja-Leena Mönttinen Keskusrikospoliisista Yrittäjäsanomille.
Vaikka riski väärän setelin kohtaamisesta Suomessa pieni onkin, Mönttinen kehottaa kauppiaita varovaisuuteen esimerkiksi tilanteissa, joissa pientä ostosta maksetaan suurella setelillä. Näin toimivat ammattimaiset väärän rahan levittäjät.
– Syrjäisen sijainnin lisäksi Suomea suojaa väärennöksiltä se, että poliisi ottaa asian tosissaan ja puuttuu aktiivisesti ammattimaiseen väärän rahan levittämiseen, Mönttinen arvioi.
EKP puolestaan kertoo poistaneensa vuoden ensimmäisellä puoliskolla kierrosta enemmän väärennöksiä kuin viime vuoden samalla ajanjaksolla. Väärennöksiä löytyi 317 000, kun viime vuoden tammi-kesäkuussa luku oli 251 000. Väärennöksistä 98,5 prosenttia on löytynyt euroalueen maista.
Suomen Pankki muistuttaa, että euroseteleissä on useita turvatekijöitä, joilla setelin aitous voidaan tarkastaa. Yksinkertaisia konsteja ovat seuraavat: tunnustele setelin painatusta, katso seteliä ja kallistele sitä. Jos on epävarma yksittäisen setelin aitoudesta, väärennökseksi epäilemäänsä seteliä kannattaa verrata sellaiseen, jonka tietää olevan aito, Suomen Pankki vinkkaa. Ohjeita ja oppaita setelin aitouden tarkastamiseen löytyy Suomen Pankin verkkosivuilta.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi