Suomalaisten matkustusinto näkyy ja lemmikkien määrän kasvu koiria ja kissoja hoitavissa yrityksissä etenkin kesällä, mutta myös muina lomakausina.
– Meille mahtuu enimmillään kymmenen kissaa, ja kesällä on melkein koko ajan täyttä, kertoo Espoossa toimivan VillaKissan yrittäjä Miia Selenius.
Kesäkiireen vahvistaa Kaarinassa toimivan Haukurnaun yrittäjä Annamaija Bogár.
– Koko ajan on täyttä, joudumme valitettavasti myymään eioota.
Haukurnau on keskittynyt koiriin, joita hoidossa on ollut parhaimmillaan yli 20 kerrallaan. Eläinten hoidossa ja lenkityksessä riittää hommaa Bogárin lisäksi yhdelle työntekijälle ja harjoittelijalle.
– Työtä riittää nyt aamuvarhaisesta iltamyöhään, Bogár kertoo.
Koko ikänsä koirien kanssa tekemisissä ollut yrittäjä perusti hoitolayrityksen loppuvuodesta 2010. Bogár kartoitti Turun seudun tilannetta ja totesi, että tilaa markkinoilta löytyisi.
– Ajattelin, että tämä olisi mukavaa hommaa, koska tykkään olla eläinten kanssa tekemisissä. Asiakaskunta on nyt vakiintunut, jo viime kesänä meillä oli täyttä.
Koiria riittää
Bogár arvioi, että lemmikkieläinhoitoloiden palvelujen kysyntä on kasvamaan päin. Reissaavilla ihmisillä on yhä useammin lemmikkejä: Kennelliiton mukaan Suomessa oli vuoden 2013 alussa noin 650 000 koiraa, kaikkien aikojen ennätys. Koirien rekisteröintien määrä on kasvanut koko 2000-luvun. Koira tai kissa löytyy jo noin miljoonasta taloudesta.
Tyypillinen koiran hoitoaika on viikko, peruslomareissun kesto.
– Meiltä löytyy myös perhehuone, jossa saman perheen koirat ja kissat voivat olla yhdessä. Se on ollut suosittu, sillä monilla on nykyään molempia lemmikkeinä, joten kissat ja koirat halutaan tuoda samaan paikkaan.
Kaikkien koirien vierailut eivät liity lomiin. Eräs asiakasryhmä ovat pitkää päivää töissä tekevät ihmiset, jotka tuovat päivähoitoon, Bogár kertoo.
VillaKissaan majoittuu pääasiassa pääkaupunkiseudulla asuvia kissoja. Selenius ryhtyi pyörittämään yritystä sivutoimena vuonna 2011, kun talokaupassa tuli mukana kissahotellirakennus. Aiempaa kissakokemusta hänellä ei ollut.
– Kissoilla menee yleensä pari päivää rentoutuessa. Niiden hoitaminen on välillä haastavaa, sillä kaikki kissat eivät ole kovin ihmisrakkaita vieraita kohtaan.
Kissahotellin sesonki päättyy koulujen alkuun. Seleniuksen oma loma kissanhoidosta ajoittuukin syys-lokakuulle, kun kohdalle sattuu hoitolassa hiljainen hetki. Myös Bogár toivoo ehtivänsä tänä vuonna lomalle: syksyllä tai sitten tammikuussa, kun kysyntä hellittää.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi