Kun lomat loppuvat ja kesämökit tyhjenevät, valvonta- ja hälytyslaitteita asentavilla yrityksillä alkaa sesonki.
– Kun ihmiset jättävät syksyllä mökin, turvallisuusasiat tulevat mieleen. Syyskuusta lumien tuloon asti sen huomaa, sanoo Savonlinnan Vartiontikeskuksen toimitusjohtaja Mikko Aalto.
Syksyn kysyntäpiikin vahvistaa 17 vuoden kokemuksella Jämsässä toimivan S & L -turvapalvelun yrittäjä Esa Sipovaara. Kiirettä pitää myös keväisin, kun lomakauden alla asennetaan hälytyslaitteita koteihin.
– Uudet kesämökit alkavat olla kuin omakotitaloja, niissä on vedet ja lämmöt päällä talvellakin. Hälytyslaitteilla varaudutaan niin murtoihin, paloihin kuin vesivahinkoihinkin. Kaikesta saadaan tietoa omistajan puhelimeen, Sipovaara kertoo.
Valvonta- ja hälytyslaitepakettien kokoonpano vaihtelee luonnollisesti asiakkaan toiveiden mukaan. Aalto kertoo, että tavallisesti asennetaan keskusyksikön lisäksi pari liikeilmaisinta, ovitunnistin ja savutunnistin langattomat kaukosäätimet. Hälytys lähtee maailmalle keskusyksiköstä GSM-teknologialla: asennuskohteelle ainoa vaatimus on sähkövirran löytyminen.
Hälytyslaitteita asennettaessa mökkejä varustellaan usein myös kauko-ohjausominaisuuksia.
– Lämmitys voidaan laittaa puhelimella päälle tai pois. On mukavampaa, kun mökille tullessa ei tarvitse odotella lämmön nousua kymmenen asteen peruslämpötilasta, Sipovaara sanoo.
Hälytysjärjestelmä lähettää epätavallista toimintaa havaitessaan viestin vartiointiliikkeen keskukseen tai omistajalle, jos tämä haluaa itse tarkistaa ongelman laadun. Mitä uudempi mökki, sitä todennäköisemmin sinne on viritetty hälytyslaitteet, Sipovaara toteaa.
– Nykyään hyvin varustelluissa mökeissä hälytysjärjestelmät ovat mukana jo suunnitteluvaiheessa. Mökit eivät enää ole oman onnensa nojassa luuta oven päällä.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi