Tunnettu sarjayrittäjä Marko Parkkinen listää Yrittäjän ytimessä -blogissa kasan ehdotuksia, joilla talouden rattaat saadaan pyörimään.
Lista on tehty osin kieli poskessa, sillä hän toivoo kunnon laman alkavan syyskuun ensimmäinen päivä.
- Minusta Suomi on laman tarpeessa. Meillä on melkoinen pajukko vastassamme: käsistä karanneet palkat, käsittämätön kuntauudistus, heikko kyky tuottaa asiakkaille arvoa, sähköistyvä kauppa ja heikko päätöksentekokyky liian monessa paikassa joka tasolla, Parkkinen kirjoittaa.
Hänen mukaansa tärkeintä on ymmärtää, että lama on verbi. Lamassa tärkein asia on lupa ja velvollisuus uudistua.
Tässä on Parkkisen lista lamapäätöksistä:
1) Huonosta työstä mahdollisuus irtisanoa kaikista hommista, kohtuullista korvausta vastaan milloin vain. Liian moni kärvistelee työssä, joka ei itselle sovi eikä itseä kiinnosta. Samalla tulee vieneeksi koko porukan työinnon puolinaisilla suorituksilla.
2) Kaikki siirtymäajat pois kuntauudistuksista. Monessa kunnassa taitaa olla kolme tai neljä kunnanjohtajan palkkaa nauttivaa henkilöä. Mikä järki? Fiksuja ihmisiä, joille olisi varmasti järkevääkin työtä tarjolla.
3) Potkut kaikille niille johtajille, jotka eivät kykene innostamaan omia ihmisiään ja puuttumaan alisuorituksiin.
4) Työt tuottavaksi palkkoja alentamalla. Nyt ei kannata puhua mistään nollalinjasta, vaan 10 prosentin palkkojenalennuksesta, ehkä kuitenkin yrityskohtaisesti sopien. Historiassa sama on tehty kivuttomasti devalvoimalla. Palkkakuitin summa pysyi samana, mutta sillä sai vähemmän. Nyt meidän on tehtävä sama kivuliaammin.
5) Kerätään lamakassa, joka investoidaan heti kasvuun. Yrityksissä karsitaan kaikki, mikä ei suoraan lisää asiakasarvoa tai tuota myyntiä, ja tuotto investoidaan asiakasarvon lisäämiseen ja suoraa myyntiä tuottaviin toimiin. Yhteiskunnallisesti lamakassa voidaan kerätä vaikkapa varakkaiden eläkeläisten etuuksien rajulla karsimisella, merkittävästä ylipainosta verottamalla, yritysveron nostamisella vanhalle tasolle, perintöveron nostamisella… Jokaiselta on leikattava niistä kohdista, joista on varaa. Säästöt sitten moottoriteiden rakennukseen, yhteiskunnallisiin it-hankkeisiin, vuokra-asuntorakentamiseen kasvukeskuksiin jne.
6) Työn tekeminen kannattavaksi ja välttämättömäksi joka kohdassa. Tekemätöntä työtä yhteiskunnassamme näkyy vaikka missä, mutta konkreettisesti kirjoituksen teemaan liittyen näkee valtavan metsän harvennustarpeen kaikkialla haja-asutusalueilla. Siellä on tuottavaa työtä tarjolla vaikka kuinka paljon.
Lue blogi kokonaisuudessaan täältä.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi