Kirkkoon kuulumaton yrittäjä laittaisi rahat mieluummin kasvuun tai itse valitsemaansa hyväntekeväisyyteen.
Kysymys kirkon saamasta yhteisöveron osuudesta herätti vilkkaan keskustelun Suomen Yrittäjien Facebook-sivulla. Useimmat kantaa ottaneet yrittäjät kannattavat yrittäjäkansanedustaja Eero Lehden esittämää vaatimusta ”kirkollisveron” maksamisen vapaaehtoisuudesta. Evankelis-luterilainen ja ortodoksinen kirkko saavat yhteisöveron tuotosta tänä vuonna 2,35 prosenttia. Jos tuottoa kertyy viime vuoden malliin, osuus on sadan miljoonan euron hujakoilla.
Nykymenon kyseenalaistajiin kuuluu Christoffer Nordberg. Hän ei kuulu kirkkoon, mutta yrityksensä kautta joutuu rahoittamaan sen toimintaa.
– Kaikki kassavirta pitäisi voida käyttää yrityksen kasvuun, sitä kautta raha saadaan kiertämään yhteiskunnassa. Nyt kirkko päättää puolestasi minne rahat menevät, Nordberg toteaa puhelimitse.
Hän toteaa, ettei sinänsä vastusta kirkkoa instituutiona, mutta käyttäisi sille nyt menevät rahat mieluummin itse.
– Voisin laittaa ne esimerkiksi pr-ihmisen palkkioihin.
Ari Pajukoski nostaa esiin tasapuolisuuden. Uskontokuntiin kuulumaton yrittäjä ihmettelee, miksi valtionkirkoilla on oikeus, jota muilta yhteisöiltä ei löydy. Hän toteaa kirkon tekevän hyvää yhteiskunnallista työtä, mutta haluaisi vapauden valita.
– Olisi parempi, jos yritykset voisivat itse päättää, miten nämä rahat käyttävät, esimerkiksi hyväntekeväisyyteen tai valtionvelan lyhentämiseen, Pajukoski sanoo Yrittäjäsanomille.
Onko aika vielä kypsä?
Kysymys kirkon yhteisövero-osuudesta on tuttu Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karismalle. Myös eroakirkosta.fi-aktiivina toimiva Karisma kertoo kysymyksen pulpahtelevan heille suunnatuissa viesteissä säännöllisesti esiin. Hän kiittää Eero Lehteä tuoreesta avauksesta sekä hallitusta arkipyhien sijainnin nostamisesta pöydälle. Ajankohtaisen Kakkosen lokakuussa 2010 järjestämän suuren homoillan jälkeen kirkon ympärillä pyörivän keskustelun luonne on muuttanut Karisman arvion mukaan huomattavasti.
– Aiemmin kirkko sai touhuta rauhassa. Kansanedustajilta puuttui halua puuttua sen tekemisiin.
Karisman mukaan Vapaa-ajattelijat aikoo keväällä vauhdittaa kansanedustajien ajattelua kansalaisaloitekampanjalla, jolla katsomusten tasavertaisuutta on tarkoitus edistää. Hän muistuttaa, että tähän velvoittaa jo perustuslaki. Yhtenä asiana pöydälle nostetaan myös yhteisövero.
– Suomessa on esimerkiksi muslimeja ja täysin uskontokuntiin kuulumattomia yrittäjiä, joiden pitää veroa maksaa, Karisma muistuttaa.
Hän arvelee, että vielä nykyinen eduskunta ei ole valmis laajempiin muutoksiin, mutta jo lähivuosina tilanne voi muuttua.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi