Entiset Nokian työntekijät ovat perustaneet Suomeen viitisensataa yritystä. Yksi Nokian jäljiltä nousseista on salolainen ompelimo ja vaatteiden verkkokauppa Teadora.
– Kuka asuntovelallinen lähtisi vakituisesta työstä vapaaehtoisesti. En minäkään, vaikka haave omasta ompelimosta oli elänyt kauan. Nokia ratkaisi puolestani. 15 vuotta kännykkätehtaalla vuorotyössä vauhditti ratkaisua. Nyt olen tyytyväinen, sanoo salolainen Tea Vasström.
Hän tarttui Nokian tarjoamaan lähtöpakettiin ja kiittelee yrityksen järjestämiä koulutuksia, jotka auttoivat uudelle uralle.
– Suurimman tuen sain kuitenkin kotoa. Olen yrittäjäperheessä kasvanut. Minulla ei ollut ruusunpunaisia laseja, eikä vääriä odotuksia. Sain kotiväeltä myös hyödyllisiä neuvoja käytännön asioista. Vaikka olenkin koulutukseltani ompelija, sain suoraa oppia ja apua työhön anopiltani, joka on työskennellyt ompelijana kymmeniä vuosia. Olemme loistava työpari.
Suurin osa Nokian entisten työntekijöiden perustamista yrityksistä toimii Uudellamaalla. Valtaosa kännykkäjätin jäljiltä nousseista yrityksistä on pieniä, eikä niiden työllistävä vaikutus ainakaan vielä ole kovin suuri.
Nokia pyöritti Bridge-ohjelmaa, jolle saatiin myös julkista rahatukea. Sen avulla arvioidaan, että Suomeen on syntynyt peräti nelisensataa yritystä. Aalto-yliopiston tekemän kyselytutkimuksen mukaan uudet yrittäjät pitävät ohjelman tarjoamaa tietoa lähes yhtä tärkeänä kuin saamaansa taloudellista tukea. Iso osa Bridge-ohjelman avulla aloitetuista yrityksistä on pysynyt toiminnassa, vaikka valtaosalla toteuttajista ei ollut ennestään kokemusta yrittäjänä.
– On aika unohtaa luutunut käsitys, että vain tietynlaiset ihmiset pärjäävät yrittäjinä. Myös korporaatiotaustalla voi menestyä yritysmaailmassa, Bridge-ohjelmasta vastannut johtaja Matti Vänskä on sanonut.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi