Yritysverotuksessa siirrytään kohti matalaa verokantaa ja laajempaa veropohjaa. Keskuskauppakamari pitää hallituksen päätöstä oikeana. - Pienetkin yritykset edustavat, ja kuluja pitäisi voida vähentää, johtaja Anna Lundén Suomen Yrittäjistä muistuttaa.
- Yhteisöverokannan alentaminen 20 prosenttiin on tärkeä päätös Suomen verojärjestelmän kilpailukyvyn kannalta, toteaa Keskuskauppakamarin johtaja Terhi Järvikare.
Yhteisöverokannan alennus kannustaa yrityksiä sijoittumaan Suomeen ja helpottaa investointien rahoittamista tulorahoituksella, joka on yrityksille erittäin tärkeä rahoituslähde.
Samalla tiettyjen yritysverohuojennusten, kuten tutkimus- ja kehitystoiminnan verovähennyksen, voimassaoloaikaa rajoitetaan.
- Veronalennusvara tulee suunnata verokannan alentamiseen, eikä yksittäisiin huojennuksiin. Yksittäiset huojennukset lisäävät verotuksen hallinnollista taakkaa ja verojärjestelmän monimutkaisuutta, toteaa Järvikare.
Elinkeinotoimintaan liittyvien menojen täytyy kuitenkin olla vähennyskelpoisia, muistuttaa Keskuskauppakamari.
– Laajan veropohjan periaate ei tarkoita sitä, että elinkeinotoiminnassa tulon hankkimisesta aiheutuneet menot eivät olisi vähennyskelpoisia. Edustusmenojen vähennysoikeus aiotaan nyt kuitenkin lopettaa kokonaan, vaikka kyse on selkeästi tulon hankkimisesta aiheutuneista menoista, sanoo Järvikare.
Suomen Yrittäjissä ollaan samoilla linjoilla puolustamassa edustusmenojen vähennysoikeuksia myös pienille yrittäjille.
– Edustaminen on yrityksiin kuuluvaa toimintaa, johtaja Anna Lundén huomauttaa.
- Suomen Yrittäjät on ehdottamassa lainvalmisteluun, että pienten edustuskulujen vähennysoikeus säilytettäisiin, Lundénin mukaan kyse voisi olla 1000-2000 euron vähennysoikeuksista edustuskuluissa.
– Myös poistoissa on erilliset pienhankintoja koskevat poikkeukset, joihin ei yleisiä poistorajoituksia sovelleta. Pienet yritykset eivät pysty järjestämään samanlaisia yhteistyö- tai vastaavia tilaisuuksia kuin suuret., eikä kaikkia asioita voida neuvotella toimistoissa.
Verojärjestelmän vakauteen ja ennustettavuuteen tulee kiinnittää huomiota. Veropäätökset on valmisteltava huolellisesti ja niitä on katsottava kokonaisuutena. Pirstaleinen päätöksenteko johtaa helposti huonosti toimivaan kokonaisuuteen, joka vaatii uusia korjauksia. Jatkuvat muutokset tuovat toimintaympäristöön epävarmuutta, joka haittaa yritystoimintaa, Keskuskauppakamari varoittaa.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi