Yrityksiin kohdistuvan sääntelyviidakon keventäminen ei ole Suomessa lähtenyt kunnolla käyntiin, sanoo Suomen Yrittäjien johtaja Antti Neimala.
Hallinnollisen taakan kimppuun käytiin vuonna 2009 kunnianhimoisena tavoitteena vähentää sitä vuoteen 2012 mennessä neljänneksellä, lähes miljardilla eurolla.
— Suomessa ei ole päästy tässä konkreettisiin tuloksiin, eikä olisi ilman EU:n painostusta ryhdytty edes yrittämään. Poliitikkojen kiinnostus asiaan on herännyt vasta aivan viime aikoina. Yksi tehokkaimmista herättäjistä oli rikkidirektiivi, Neimala kertoo.
Suomen Yrittäjät listasi kymmenen pahinta jarrua, jotka estävät yrityksiä kasvamasta ja investoimasta.
Listalta löytyvät muun muassa yt-laki, hoivayrityksiä rasittava byrokratia, sahaava veropolitiikka, työllistämisen riskialttius, pankkivero, EU-lainsäädännön liian tiukka soveltaminen ja työlainsäädännön jääminen ajasta jälkeen.
Takuusähkön toimitusjohtaja Tommi Valtonen toteaa, että pk-yrityksistä löytyisi tänäkin päivänä huomattavasti työnantopotentiaalia, jos vain kasvamisen esteitä saataisiin purettua.
Häntä kismittää esimerkiksi suomalainen sääntely, joka edellyttää yt-lain noudattamista työpaikoilla, joissa on 20 työntekijää. EU-säädökset mahdollistaisivat yt-lain voimaantulon vasta, jos työntekijöiden määrä ylittää 49.
–Tiedän useita yrityksiä, joissa ei haluta kasvaa yli 19 työntekijän kokoisiksi, Tommi Valtonen sanoo.
Lisää sääntelystä Yrittäjäsanomissa 8/2013.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi