Yrittäjät ovat kerta kaikkiaan kypsyneet iänikuisiin veronkorotuksiin. Taustalla on huoli koko valtakunnan ostovoiman katoamisesta. Ja kun ostovoima katoaa, pyörät lakkaavat pyörimästä.
– Yleisesti ja kokonaisvaltaisesti ottaen suomalainen verotus on aivan liian kova. Ei tästä sen kummemmasta ole kyse, toimitusjohtaja Veli-Matti Mäkelä Helsingin Tilikeskuksesta perustelee. Hän on yksi lähes 1500:sta suuren veroadressin allekirjoittajista.
Kauppakamarin liikkeelle laitetussa adressissa kannetaan huolta hyvinvoinnista. Kyseessä ei ole verokapina, vaan halu pelastaa hyvinvointivaltio.
Samaa rataa kulkee Mäkelän ajatus.
– On selvää, että kun verot syövät tulot, ihmiset lakkaavat ostamasta ja sitä kautta yrityksillä lähtee menemään huonosti. Allekirjoitin tietenkin tämän adressin, vaikka en usko päättäjien kuuntelevan. Ei sittenkään, vaikka pikavauhtia adressin alle tuli lähes 1 500 yritysjohtajan nimet.
Yrittäjä Harri Niemi Janakkalasta allekirjoitti myös nopeasti adressin. Sen sanoman kanssa oli helppoa olla samaa mieltä.
– Tässä ollaan oikealla asialla. Ylipäätään olen kyllä sitä mieltä, että pienillä verosäädöillä ja niin sanotuilla helpotuksilla ei saada työllistävyyttä käyntiin. Pienillä lisätuloilla voidaan järjestää vähän paremmat pikkujoulut, mutta siihen se jää. Meillä vain on liian kova verotus, joka pysäyttää pyörät.
Adressin sanoma onkin, että veronkorotusten tie on Suomessa kuljettu loppuun. Julkisen sektorin rahoitusalijäämää ei yksinkertaisesti voida kuroa umpeen veroja korottamalla.
– Tällä hetkellä yhteisövero on kansainvälisesti kilpailukykyisellä tasolla. Kysymys on erilaisten verojen ja maksujen yhteisvaikutuksesta yritysten toimintaan ja ihmisten arkeen. Jatkuvasti kohoavat verot heikentävät kansalaisten ostovoimaa, aiheuttavat työttömyyttä ja tekevät työntekijöiden palkkaamisen kalliiksi. Ne vaikeuttavat omistajanvaihdoksia, estävät investointeja ja heikentävät Suomessa toimivien yritysten kilpailukykyä suhteessa kilpailijamaihimme, adressissa todetaan.
Veronkorotusten tilalle adressissa tarjotaan taloustilanteen korjaussarjaksi julkisen sektorin remonttia eli julkisten tehtävien karsimista, uusia tapoja tuottaa julkisia palveluja ja kasvua tukevaa talouspolitiikkaa. Kokonaisveroaste on saatava laskuun.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi