Konflikteja organisaatioissa ei voi estää, Tavoitteena pitäisi olla erilaisten mielipiteiden pääseminen esille, väittää tuore tutkimus. Ujosta suomalaisesta, ja etenkin naisesta, voi tulla varsinainen jyrä tiukassa paikassa.
Työelämän muutosten odotetaan lisäävän konflikteja organisaatioissa tulevaisuudessa. Jo nyt esimiesten ajasta jopa 40 prosenttia kuluu konfliktien ja niihin liittyvien asioiden käsittelemiseen.
Helsingin yliopistossa 29.11. väittelevä Kalle Siira on tarkastellut konfliktinhallinnan teorioita ja käytännön malleja suomalaisorganisaatioissa. Väitöstutkimuksen mukaan konflikteja käsitellään hyvin vanhakantaisesti: epämieluisista näkökulmista ei puhuta, asiat lakaistaan maton alle tai ne jyrätään valtaa käyttäen.
Vaikka suomalaisia pidetään maailmalla usein vetäytyvinä ja pidättäytyvinä, sama ei päde suomalaisten käytökseen konfliktitilanteissa. Siiran tutkimus nostaa esille, että suomalaiset ovat odotettua suorempia työpaikan konflikteissa. Jopa suoraviivaisuudestaan tunnetut yhdysvaltalaiset jäivät joiltain osin suomalaisten taa.
Etenkin naisten suoraviivaisuus yllätti. Tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet, että naiset ovat miehiä vetäytyvämpiä konflikteissa. Suomessa naiset ovat kuitenkin samalla tasolla miesten kanssa.
– Suomalaisnaisilla oli yllättävän kova tarve pelastaa omat kasvonsa konflikteissa, mikä on puolestaan yhteydessä kontrolloivaan käytökseen. Takana on usein halu näyttää kovalta, mikä on ollut perinteisesti miesten tavaramerkki konflikteissa, Siira sanoo.
Johtamisopit ovat jo vuosia korostaneet eri näkökulmien esille pääsemisen tärkeyttä organisaatioiden innovatiivisuuden ja menestyksen lähteenä. Siiran väitöstutkimuksen mukaan nämä opit eivät kuitenkaan toteudu suomalaisorganisaatioissa.
Suomalaiset ovat työssään ja viestinnässään hyvin faktakeskeisiä. Konflikteihin liittyy tunne- ja suhdekysymyksiä, jotka eivät ole esimiehille helppoja käsitellä.
Nykytutkimus ja -käytännöt ovat keskittyneet siihen, miten erimielisyydet voitaisiin estää ja konfliktit poistaa. Siiran mukaan taustalla on suomalaisillekin tyypillistä insinööriajattelua, jossa organisaatio nähdään koneena ja konflikti virheenä koneen toiminnassa.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi