Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Vihdoin samalle viivalle palkansaajien kanssa

$
0
0

Yrittäjät ovat jatkossa samalla viivalla palkansaajien kanssa velkajärjestelyssä.

Näin käy, jos oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ei lähde muuttamaan velkajärjestelytyöryhmän tekemää esitystä.

Kyse ei ole aivan pienestä asiasta.

Nykyisessä velkajärjestelylaissa on nimittäin erityisvaatimuksia velallisille, jotka järjestelyyn hakiessaan ovat yrittäjiä. Käytännössä nykymalli estää yrittäjän pääsyn velkajärjestelyyn. Samalla oikeus asunnon säilyttämiseenkin on vaarantunut, toisin kuin palkansaajilla.

– Toiminimiyrittäjän yritystoiminnan ja yksityistalouden velkavastuut järjestellään lakimuutoksen jälkeen yhdessä. Näin yrittäjän taloudellinen tilanne voidaan korjata. Se on radikaali ja mullistava muutos, sanoo Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula.

– Tässä suojellaan pienyrittäjiä, joilla on elinkelpoinen yritys, mutta he ovat velkaantuneet sairastumisen tai muun henkilökohtaisen kriisin takia. Lakimuutos madaltaa tuntuvasti myös riskiä aloittaa yritystoiminta, hän jatkaa.

Tällä hetkellä pienyrittäjänkin ainoa vaihtoehto järjestellä velkojaan on yrityssaneeraus. Muut vaihtoehdot ovat velka-ahdinko tai konkurssi.

Makkula pitää elinkeinonharjoittajien kohdalla velkajärjestelyn ja yrityssaneerauksen välistä eroa keinotekoisena.

– Yrityssaneeraus on liian kallis pienille yrityksille.

Suomessa on yli 100 000 toiminimiyrittäjää eli viralliselta nimeltä elinkeinonharjoittajaa. Makkulan mukaan merkittävä määrä yrityksiä olisi voitu pelastaa, jos laki olisi ollut alusta asti ajan tasalla. Eri arvioiden mukaan sadat yrittäjät olisivat hakeneet suojaa velkojilta vuosittain.

Vertailun vuoksi, 108•000 yksityishenkilöä oli järjestellyt velkojaan vuoden 2012 loppuun mennessä. Maksukyvyttömyyslainsäädäntö astui voimaan vuonna 1993.

Viime vuoden lopulla perustettuun työryhmään kuului Makkulan lisäksi asiantuntijoita muun muassa Finanssialan keskusliitosta ja Suomen asianajajaliitosta. Kukaan ei esittänyt raportissa eriävää mielipidettä.

– Lakimuutos on tarkoitus saada voimaan vuoden kuluttua, Makkula sanoo.

Lue lisää tänään ilmestyneestä Yrittäjäsanomista.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Trending Articles