Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

EU:lta tippuu tutkimusrahaa pk-yrityksille

$
0
0

EU höllää rahahanoja entistä enemmän pk-yritysten suuntaan. Järvenpäässä toimiva Oy Hydrocell sai tutkimusrahaa lämmönvaihtimien sekä polttokenno- ja vetyteknologiatuotteiden kehittämiseen.

 

Tammikuussa alkava Horizon 2020-ohjelmasta pk-yrityksille on luvassa lisää kehittämisrahaa.

Hydrocell on yksi neljästä EU-rahoitteiseen ISH2SUP-tutkimusprojektiin osallistuvasta yrityksestä. Muut projektiyritykset tulevat Suomesta, Ruotsista ja Ranskasta, ja projektin puitteissa tutkitaan vaihtoehtoisia mikropolttokennojen polttoaineratkaisuja.
Tuotteita voidaan käyttää kannettavien tietokoneiden tai matkapuhelinten tehonlähteinä, ja ne ovat erityisen hyödyllisiä alueilla, joilla sähkönsaanti on rajoitettua. Lisäksi tuotteet ovat ympäristöystävällisiä.  

Polttokenno tuottaa sähköä käyttämällä ilmassa olevaa happea. Sähköä syntyy kennossa tapahtuvien hapetus/pelkistys-reaktioiden seurauksena. Tämä teknologia on ympäristöystävällistä ja mahdollistaa siirrettävien tehonlähteiden käytön, mistä on paljon hyötyä alueilla, joilla sähkönsaanti on rajoitettua, kuten taajama-alueiden ulkopuolella ja kehitysmaissa.
Suomessa ISH2SUP-projektin koordinoinnista vastaa professori Aarne Halme Aalto-yliopistosta, joka on saanut EU-rahoitusta yli 1,6 miljoonaa. 

Tukea eurooppalaisille pk-yrityksille
OY Hydrocell Ltd on pienehkö yritys, joka on saanut yhdessä 300 suomalaisyrityksen kanssa EU-rahoitusta vuodesta 2007 lähtien. Rahoitusta on myönnetty yhteensä yli 88 miljoonaa euroa. 
Vuoden 2013 loppuun mennessä yli 15 000 PK-yritystä on saanut EU:lta suoraa tukea, ja yhteensä rahoitusta on myönnetty yli 5 miljardin euron verran.
EU:n nykyisen tutkimuspuiteohjelman alkaessa Euroopan unioni asetti tavoitteeksi jakaa PK-yrityksille 15 prosenttia rahoitusta kaikista rajat ylittäviin tutkimushankkeisiin myönnetyistä varoista. Viime lokakuussa avustusten määrä oli kasvanut 17,5 prosenttiin, ja rahoituksen maakohtaiset osuudet vaihtelivat Suomen 12 prosentista Unkarin ja Slovakian 36 prosenttiin.

Horisontti alkaa tammikuussa
EU:n seuraavan tutkimusohjelman, tammikuussa alkavan Horizon 2020:n, kohdalla tavoitteet ovat tätäkin korkeammalla.  20 prosenttia sosiaalisten haasteiden ja innovatiivisten teknologioiden tutkimukseen varatusta budjetista, eli lähes 9 miljardia euroa, jaetaan avustuksina pienille yrityksille seuraavien seitsemän vuoden aikana. Haku käynnistyy tammikuussa.


Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Trending Articles