TIR-tilanteesta liikkuu ristiriitaista tietoa. Venäjän Tullin ilmoituksen mukaan TIR-rekat pysähtyvät Suomen itärajalle sunnuntaina. Vai jatkuvatko ne sittenkin? Ratkaisua ei saatu aikaan perjantaina päivän aikana.
Huippuvuosina itärajan yli meni toista miljoonaa rekkaa vuodessa. Nyt tahti on hiipunutVenäjän Viime vuonna Suomesta Venäjälle päin meni enää 350 000 rekkaa. Nyt tahti näyttää siltä, että jäädään alle 300 000 rekan.
Kun aiemmin suurin osa Venäjältä Suomeen tulevista rekoista ajoi tyhjänä Suomeen ja täytenä Venäjälle, on vauhti hiipunut. Tavaraa ajetaan yhä enemmän Venäjälle muualta kuin Suomen kautta. Myös takavuosien autoja Venäjälle kuljettaneet pitkät rekat ovat vähentyneet maanteiltämme. Iso osa Venäjälle menevistä pikkuautoista ajetaan suoraan Venäjän satamiin, SKAL:n logistiikka- ja TIR-asioiden asiain johtaja Sakari Backlund kuvailee tilannetta.
Tulli on vahvistanut Euroopan komissiolle, että TIR-tulliasiakirjoilla tapahtuva liikenne Venäjältä ja Venäjälle päättyy sunnuntaina 1.12. Toisaalta Suomen tullin vahvistamattomien tietojen mukaan on mahdollista, että TIR-liikenne jatkuu vielä puoli vuotta, sanotaan Suomen Kuljetus- ja Logistiikka-alan tiedotteessa.
Ratkaisua, joka ei nyt pysäyttäisi rekkoja Suomen itärajalle, vaan sallisi TIR-liikenteen jatkumisen ainakin puoli vuotta, odotettiin vielä perjantaina illansuussa.
Venäjän Tulli on irtisanonut sopimuksensa TIR-takaajaorganisaatio ASMAPin kanssa 1.12. lukien. YK:n alaisessa, kansainvälisen maantieliikenteen kattojärjestö IRU:n hallinnoimassa TIR-järjestelmässä IRU:n kansalliset jäsenjärjestöt takaavat omissa maissaan suoritetut TIR-kuljetukset. TIR-menettelyä ei voida käyttää alueilla, joilla ei ole kansallista takaajaa. TIR-kuljetuksen tunnistaa sinisestä TIR-kyltistä ajoneuvossa. Kuljettajalla on ajoneuvossa mukana TIR-tulliasiakirja eli TIR Carnet, jonka avulla rajan voi ylittää ilman erillistä tullausta.
TIR Carnet toimii siis Venäjän rajalla varmuudella 30. marraskuuta asti, minkä jälkeen tilanne on vielä avoin. Mikäli ASMAPin ja Venäjän tullin sopimus todella päättyy, Suomen tulli kertoo hyväksyvänsä ASMAPin takaamat TIR-kuljetukset vain, jos ne on aloitettu ennen 1.12.2013.
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on Suomen TIR-takaajajärjestö samoin kuin ASMAP on ollut Venäjän. Järjestelmän ansiosta maahan tulevan kuljetusyrityksen ei tarvitse tullata kuormaa rajalla, vaan se voi viedä kuorman samoilla TIR-asiakirjoilla perille kohteeseen. Korvaavaa vastaavaa järjestelmää ei ole. Tullin tiedotteen mukaan on mahdollista, että Venäjä siirtää TIR- passitukset alueellaan lakkauttavan päätöksensä voimaantuloa, jolloin TIR-kuljetukset Venäjällä voitaisiin hyväksyä vielä 1.12.2013 jälkeenkin. Tullin saama tieto on vahvistamaton ja perustuu Venäjältä tihkuneisiin lausumiin. Tulli kertoo odottavansa vahvistusta tietoihin perjantain aikana.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi