Omistajayrittäjät päättävät verosäännösten perusteella, valitsevatko tulolajikseen palkan vai osingot.
VTM Jarkko Harjun mukaan valinnalla on vaikutuksia suoraan verotuloihin ja talouden tehokkuuteen. Harju tutki väitöskirjassaan erilaisten veromuutosten vaikutuksia yksilö- ja yritystasolla sekä 2005 toteutetun yritys- ja osinkoverouudistuksen vaikutuksia.
Suomen tuloverojärjestelmä, jossa ansio- ja pääomatuloja verotetaan eri säännöillä, luo mahdollisuuden tulonmuuntoon.
? Tällä tarkoitetaan tulojen siirtämistä ansiotuloista pääomatuloiksi tai päinvastoin. Tämä kannustin on erityinen listaamattomien osakeyhtiöiden omistajille, jotka voivat nostaa tuloa yrityksestään sekä palkkana että osinkoina, Harju sanoo.
– Verotus vaikuttaa selvästi omistajayrittäjien tulolajin valintaan. Yhden euron muutos vero-optimaalisessa palkassa muuttaa keskimäärin 66 senttiä havaittua palkkaa.
? Tulos on melko riippumaton omistajan tai yrityksen ominaisuuksista. Tulonmuunnolla on vaikutuksia suoraan verotuloihin.
Alv-ale ei lisännyt työllisyyttä
– Tulosten perusteella yritysverotuksen voidaankin arvioida vaikuttavan erityisesti monikansallisten yritysten verosuunnitteluun, mutta ei investointien määrään, Harju sanoo.
Harju tarkasteli myös ravintoloiden arvonlisäveroalennuksen vaikutusta kuluttajahintoihin, aterioiden kysyntään ja työllisyyteen.
? Tulosten perusteella voidaan sanoa, että aterioiden kysyntä ja työllisyys eivät kasvaneet ravintola-alalla verouudistuksen jälkeen. Näyttää siis siltä, että alv-alennus ravintola-alalle ei toteuttanut sille asetettuja tavoitteita.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi
toimitus@yrittajat.fi