Innovaatiojärjestelmään kaadetut rahat eivät tuota riittävän kovia tuloksia.
– Suomalaisen innovaatiojärjestelmän suurin paradoksi on siinä, että osaaminen ja tukimuodot ovat maailman parhaita, mutta silti tuotamme hämmästyttävän vähän uutta, lataa Antti Hautamäki.
Jyväskylän yliopistossa tutkimusprofessorina toimiva Hautamäki on kehittänyt ja seurannut innovaatiopolitiikkaa noin 30 vuotta, joista vuodet 1996–2008 Sitrassa. Suomalaista innovaatiojärjestelmää ylistetään kyllä selvityksissä, mutta Hautamäki kyseenalaistaa tulokset.
– Panostuksella ei saada riittävän kovia tuloksia. Miksi menetämme vuodessa kymmeniä tuhansia teollisia työpaikkoja, Hautamäki kysyy.
Suomalainen innovaatiopolitiikka syntyi teknologiapolitiikan päälle 1990-luvulla. Vuoden 2008 talouskriisi kohdisti taas katseen olennaiseen, pehmeän innovaatiopolitiikan takaa nousi esiin rapistuvan teollisen pohjan uudistustarve.
Esimerkiksi Hautamäki nostaa varsin konkreettisten asioiden kanssa painineen ICT2015-työryhmän, joka jätti raporttinsa tammikuussa. Myös jo useamman vuoden jatkuneen cleantech-rummutuksen takana on kaipuu perinteiseen tilanteeseen, jossa Suomi vie korkean jalostusasteen investointihyödykkeitä.
– Elämme nyt innovaatiotaloudessa, jossa pitää tunnistaa kysyntätrendejä ja uusia tuotevalikoimaa nopeasti. Uudistuminen on ollut vaikeaa suomalaisille yrityksille ja yhteiskunnalle, Hautamäki toteaa.
Tutkijat ja yrittäjät yhteen
Hautamäki arvioi, että parjatut SHOKit eli strategisen huippuosaamisen keskittymät ovat parantamassa juoksuaan, mutta yliopistojen aktiivisuudessa olisi kohentamisen varaa.
– Rahoitusmuodot eivät tue innovatiivisuutta vaan painottavat akateemista työtä. Yliopistoilta odotetaan yhteiskunnallista vaikuttavuutta, mutta siitä ei palkita.
Hautamäki kaipaa yliopistoilta aktiivisempaa otetta innovaatioiden saralla. Tutkijoita pitäisi kannustaa kehittämään ideoitaan ja ottaa yrittäjiä mukaan auttamaan kaupallistamisessa.
Lue toimittaja Hannu Hallamaan artikkeli keksintöjen kaupallistamisesta uudesta Yrittäjä-lehdestä
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi