Eettinen vaatebisnes ei ole juuri notkahtanut taantumassa. Ekodesignyritys Globe Hopen Seija Lukkala näkee konseptissaan mahdollisuuksia päästä kansainvälisillä markkinoilla hyviin asemiin.
– Taantuma on näkynyt pienenä epävarmuutena jälleenmyyjien liikkeissä, mutta uskon, että heikko talous päinvastoin vahvistaa ihmisten kulutustottumuksia pois kerska- ja kertakäyttökuluttamisesta, toimitusjohtaja Lukkala kertoo Vihdin Nummelan neuvotteluhuoneessa.
Globe Hope valmistaa vaatteita, laukkuja, asusteita ja koruja kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista, toisin sanoen muuten jätteeksi menevästä materiaalista. Kullekin materiaalityypille on omat hankintakanavansa. Kymmenen vuotta toimineen yrityksen ideana on valmistaa vaatteita ja asusteita kasvattamatta materiaalin määrää maailmassa. Tuotteet valmistetaan Suomessa ja Virossa alihankkijoilla. Vihdin lähes tuhannen neliön tiloissa sijaitsee pienisuuri vaatetehdas, jossa tehdään pieniä sarjoja ja mallikappaleet. Globe Hope työllistää myymälät mukaan lukien 20 henkilöä. Ekopuuvillaiset t-paidat ja kengät tehdään Portugalissa. Reilu kolme vuotta sitten yritys kasvoi ostamalla Secco Finlandin.
Rahkeita maailmanvalloitukseen
Globe Hope panostaa nyt Saksan markkinoihin ja sen tavoitteena on laajentaa edelleen Eurooppaan jälleenmyyjien kautta. Yhtiöllä on yhdeksässä Euroopan maassa jälleenmyyjiä, sekä lisäksi Japanissa ja Amerikassa. Yksittäiset jälleenmyyjäliikkeet ovat Färsaarilla ja Islannissa.
Hiljattain Globe Hope vaatetti Onnibusin: yritystilaukset muodostavat yli 50 prosenttia liikevaihdosta.
Kestävä kehitys tullee muovaamaan useita toimialoja lähitulevaisuudessa. Seija Lukkalan kymmenen vuoden kokemus eettisestä designbisneksestä on tällä saralla jo mittava. Miten neuvoisit toimialasta riippumatta yrityksiä valmistautumaan koittavaan muutokseen?
– Eettisyyden pitää tulla bisneksen ytimestä. Uskon, että yritykset, joilla eettinen toiminta ei lähde ytimestä, menettävät toimintaedellytyksiään. Kuluttajat äänestävät yhä enemmän ja enemmän rahapussillaan.
– Olemme nähneet viime vuosina, miten tuoteketjujen läpinäkyvyys on tullut hyvin tärkeäksi. Jos yritys salaa prosessejaan, se on silloin jo menettänyt pelin.
Mieti pitäessäsi tuotetta kädessäsi, mihin sen valmistuksen jäljet johtavat ja mitä ketjun alkupäässä mahdollisesti tapahtuu. Onko silloin merkitystä, kumman tuotteen valitset? Lukkala rohkaisee jokaista meistä tietoisen kuluttajan tielle.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi