Hallituksen tapa supistaa kestävyysvajetta on kestämätön, sanoo vapaa ekonomisti Roger Wessman.
Wessman on huolissaan 50/50-mallin vaikutuksista. Mallissa alijäämää kurotaan puoliksi leikkauksilla ja puoliksi veronkorotuksilla.
– Se johtaa pysyvästi korkeampaan verotasoon, eikä asiasta ole keskusteltu riittävästi, Wessman toteaa.
Wessman jätti lokakuun alussa työnsä Nordean pääekonomistina ja heittäytyi yrittäjäksi. Pankkiekonomistina hän kommentoi suhdanneasioita ja talouden ilmiöitä, toimi lyhyellä aikajänteellä. Työnkuvana oli selittää, miten asiat ovat. Nyt hän haluaa keskustella siitä, miten asioiden pitäisi olla. Huolenaiheena on esimerkiksi julkisen sektorin paisuminen.
– Julkisen sektorin osuus tuloista on suurempi kuin vuonna 2008, mutta se on silti alijäämäinen, koska menot ovat kasvaneet tänä aikana kymmenen prosenttia.
Tätä Wessman pitää vakavampana ongelmana kuin valtion velanottoa, joka laskusuhdanteen tasaajana on hänen mielestään järkevää.
Alijäämän paikkaamisessa malli, jossa yhdistetään leikkauksia ja veronkorotuksia kuulostaa oikeudenmukaiselta, Wessman toteaa, mutta kurjistaa taantuman koettelemaa yksityistä sektoria ja yrittäjiä entisestään.
– Jo kärsineiltä otetaan vielä enemmän sen sijaan, että julkinen sektori sopeutettaisiin lamaa edeltäneelle tasolle.
Julkisen sektorin tuottavuusongelmien ratkomiseen Wessmanilla on selkeä näkemys. Hän pitää selvänä, että valtio ja kunnat eivät kykene omin voimin parantamaan tuottavuuttaan. Siihen tarvitaan yrittäjiä, joilta löytyy visio ja sopivaa hulluutta. Yritysten ottaminen mukaan julkisen sektorin tuottavuustalkoisiin on tärkeää, koska sektorin paisuminen uhkaa jo murentaa talouskasvun edellytyksiä. Samaan aikaan kansa valittaa palvelujen rapautuvan. Suomessa tarvitaan rohkeutta uusiin ratkaisuihin, yksinkertaisesta syystä.
– Veroja ei voida enää juurikaan korottaa.
Wessman pitää talousblogia osoitteessa http://rogerwessman.com/
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi