Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Yrittäjä yllättyi - Google-haku pullautti kilpailijan mainoksen

$
0
0

Verkkokauppaa pitävä yrittäjä sai marraskuun lopussa asiakkaalta hämmentävän yhteydenoton. Kun Googlen hakukoneeseen syötti yrityksen nimen, nousi ylimmäksi hakutulokseksi kilpailijan Google Adwords-mainos. Vasta ensimmäinen varsinainen hakutulos vei yrityksen omalle sivulle.

Yrittäjä ryhtyi selvittämään asiaa ja sai lopulta yhteyden Googlen puhelinkeskukseen Irlantiin.

– Siellä oltiin asiasta pahoillaan, mutta sanottiin, että asiakkaat voivat laittaa hakusanoiksi mitä haluavat, eikä Google siihen puutu.

Yrittäjän mielestä osittain samoja tuotteita myyvä kilpailija käyttää luvatta hänen yrityksensä nimeä hakusanamainonnassa. Tilanteesta on jo aiheutunut asiakkaiden keskuudessa hämmennystä, ja yritykselle taloudellista vahinkoa.

– Olemme tehneet nimeä kymmenen vuotta tunnetuksi ja luoneet hyvän asiakaskentän. Helppohan siihen on tulla sivusta, yrittäjä manaa.

Yleensä kiistat toisen yrityksen nimen tai tuotemerkin luvattomasta käytöstä ratkeavat, kun rikkomuksen tekijää huomautetaan asiasta. Tässä tapauksessa kilpailijayritys on kieltäytynyt poistamasta luvattomasti käytettyä nimeä hakusanojen joukosta.

– He vetoavat siihen, että jos nimen käyttö olisi kiellettyä, Google ei antaisi siihen lupaa. 

Googlea ei kiinnosta

Googlen vastaus tilanteeseen on mielenkiintoinen. Yrityksen viestintää Suomessa hoitavan Zipipop Freudin Timo Nurmi lähettää puhelinkeskustelun jälkeen seuraavan lausunnon. Hän siteeraa Adwords-tavaramerkkikäytäntöä: "Google ei tutki eikä rajoita tuotemerkkitermien käyttöä avainsanoissa, vaikka saisi tuotemerkkivalituksen.”

– Kilpailijoiden tuotemerkkejä saa käyttää avainsanoina muttei useimmiten mainostekstissä, Nurmi selventää.

Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkulalle asia on tuttu. Kilpailijan toiminta ei ole hyvän liiketavan mukaista.

– Jos panet toisen yrityksen nimen omiin hakusanoihisi niin, että Google näyttää yrityksesi kun haetaan sitä toista, siinä käytetään toisen yrityksen nimeä tai tavaramerkkiä tavalla, joka ei ole hyvän liiketavan mukaista, Makkula toteaa.

– Todennäköisesti toiminta on myös tavaramerkkilain ja toiminimilain vastaista, koska siinä markkinoidaan kaupallisessa tarkoituksessa omaa tuotetta toisen omistamilla immateriaalioikeuksilla.

Normaalisti huomautus tavaramerkin tai nimen luvattomasta käytöstä riittää. Makkula kuitenkin muistuttaa, että tavaramerkkiasioita voidaan lähestyä myös rikosoikeuden keinoilla.

– Helposti käy niin, että jos ei muulla tavalla päästä eteenpäin, juttu työnnetään poliisille selvitettäväksi. 

Tekeekö Google virheen?

Makkula pitää Googlen roolia mielenkiintoisena. Vaikkei yhtiö vastaakaan kolmansien osapuolten tekemisistä, alustan tarjoajana sen pitäisi puuttua IPR-loukkauksiin.

– Tuntuisi luonnolliselta, että Google voisi hakusanoja oma-aloitteisestikin poistaa, Makkula sanoo.

Vielä kummallisemmaksi tilanteen tekee se, että kilpailijan lisäksi myös verkkokauppias itse on Googlen Adwords-asiakas. Tuntuisi maalaisjärkiseltä, että verkkokauppiaan yrityksen nimellä tehdyn haun mainospaikka olisi varattu hänelle, ei kilpailijalle.

– Voi kysyä, että jos molemmat ovat asiakkaita, onko Googlen suorituksessa virhe, Makkula pohtii.

Hän korostaa, ettei Google voi vierittää vastuuta kokonaan asiakkailleen.

– Käytettävän palvelun tarjoaa Google, ja jos palvelu toimii virheellisesti, Google on siitä vastuussa.

Makkula ennakoi hakusanamarkkinointiin liittyvien kiistojen tulevaisuudessa yleistyvän.

Yrittäjäsanomat 
toimitus@yrittajat.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Trending Articles