Kuohuviinin kulutus Suomessa on kasvanut. Vuodenvaihteen alkoholiveron korotus kiristää kotimaisen tuottajan hintaa ja kilpailua.
Hermannin viinitilan kotimaisista raaka-aineista valmistettua kuohuviiniä on ostettu juotavaksi, mutta myös lahjaksi. Toimitusjohtaja Harri Turunen kertoo, että etenkin Kuldahibbu-kuohuviini on ollut erittäin suosittu lahja. Vaikka hän luottaakin kuohuviininsä pärjäävän kaltaistensa kisassa, kilpailu lahjamarkkinoilla kiristyy.
- Lahjan ostaja miettii varmasti kahteen kertaan, kun hinnat nousevat. Ostaako lahjaksi kotimaista kuohuvaa vai hankkiiko jotakin aivan muuta? Turunen pohtii.
Kuldahibussa välkehtivät 22 karaatin juomakelpoiset hiput hohtelevat talvi-illassa.
Vuodenvaihteen alkoholiveron kiristys näkyy myytävien tuotteiden hinnassa. Miten käy myynnin? Turunen muistuttaa, että veroja on nostettu aika moneen otteeseen.
- Se ei ole hyvä juttu.
Kuohuviinien käyttö on kuitenkin lisääntynyt tasaisesti. Turunen huomauttaa, että se tarkoittaa myös kuluttajien siirtymistä väkevistä vähemmän alkoholia sisältäviin juomiin.
- Eikös se ole hyvä asia?
Ilomantsilaisella viinitilalla valmistetaan kuohuviinejä, joista suurin osa pohjautuu valkoherukkaan. Lisäksi eri laaduissa käytetään muun muassa viherherukkaa, keltaista karviaista ja mesimarjaa.
- Koiwu-kuohuviini tehdään yksinomaan koivun mahlasta. Siihen ei lisätä edes vettä, Turunen sanoo.
Hän kertoo myös, että viinitilalla odotetaan toiveikkaana, että päättäjät saisivat vihdoinkin valmiiksi pitkään päätöksentekokoneistossa pyörineen liköörin vapautuksen.
- Se on osa suurta alkoholilain uudistusta, ja viinitiloilla toivotaan sen mahdollistavan oman tilan liköörin myymisen muun muassa suoraan tilalta. Nyt liköörin valmistus on rajattua ja myynti mahdollista vain valtiomonopolin kautta.
- Kukaan ei alkoholisoidu juomalla likööriä, mutta viinitiloille se avaisi uusia toimeentulon ovia.
Suomalaiset ovat vuoden aikana nauttineet Alkon tilastojen mukaan kuohuviinejä yli 3,5 miljoonaa litraa.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi