Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Sähkölaitteissa piilee katastrofin ainekset: "Ei ymmärretä vastuuta"

$
0
0

Lukuisten yrittäjien tuotantotiloissa on vaarallisia sähkölaitteistoja, joiden huolto on retuperällä. Näin väittää Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton tekninen asiantuntija Jenna Kauppila. 

Samaa viestiä ovat kertoneet muun muassa sähköurakoitsijat, pelastuslaitosten tarkastajat ja vakuutusyhtiön edustajat.

– Maatalousyrityksissä ja pk-yrityksissä ei aina edes ymmärretä, että heillä on vastuu sähkölaitteiden turvallisuudesta. Siellä voikin olla katastrofi yhtäkkiä valmiina, tekninen asiantuntija Jenna Kauppila tietää. 

Lainsäädännön mukaan sähkölaitteiston haltija on velvollinen pitämään laitteen kunnossa.

– Laki edellyttää sähkölaitteistojen tarkastusta 15 vuoden välein. Tosin laitteistoluokasta riippuen jopa 10 ja viiden vuodenkin välein. On sanomattakin selvää, että 15 vuoden tarkastusväli on aivan liian pitkä. On myös muistettava, että tarkastuksissa havaitaan puutteet ja niistäkin ehkä vain osa. 

Huoltamattomat sähkölaitteet vaarantavat henkiä 

STUL ry:n Kauppilan mukaan erityisesti keskusten kontaktorit ja kytkinlaitteet, löysät liitokset, lisäasennusten myötä kasvanut kaapelien määrä sekä kertynyt pöly ja lika ovat tyypillisiä vikojen ja sähköpalojen aiheuttajia. Pölyn lisäksi muun muassa kosteus, tärinä ja äärilämpötilat ovat sähkölaitteille hankalia olosuhdetekijöitä.

– Likaantuneet, kuluneet, rikkoutuneet ja ylipäätään huoltamattomat sähkölaitteet ovat monessa mielessä riski. Ne paitsi voivat vaarantaa ihmisten, ja maatalouden tuotantotiloissa myös eläinten, henkeä ovat myös usein syynä taloudellisesti tuhoisiin tuotantokatkoksiin. 

Pk-sektorilla ei yleensä ole omasta takaa sähköistä kunnossapitoa, toinen luku sen sijaan ovat isot teollisuuslaitokset, joissa monesti on oma sähköosasto.

– Huoltamattomat laitteet voivat olla paloriski, jos laitteita ei pidetä kunnossa. Liitokset löystyvät, pölyä kertyy, ja laitteet tai kaapelit voivat syttyä palamaan. Tai puutteellisen kunnossapidon seurauksena voi olla sähkökatkos, jolloin korjauksia tehdään kalliina hätätyönä, Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton Kauppila selvittää. 

Myös vakuutusyhtiöt vaativat entistä enemmän sitä, että laitteet pidetään kunnossa.

Tukesin ja muun muassa Finanssialan keskusliiton tilastot kertovat, että usein palojen syynä on vikaantunut sähkölaite. 

STUL ry:n tytäryhtiö Sähköinfo Oy julkaisee loppuvuodesta sähköisen kunnossapidon oppaan laitteiston haltijoille sekä toisen oppaan ammattilaisille.

Yrittäjäsanomat 
toimitus@yrittajat.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Trending Articles