Rekkakuskin ammatti ei katoa tietokoneistumisen myötä. Logistiikka on myös tulevaisuuden työllistäjä.
Kuljetusyritykset ja logistiikka-alan yrittäjät ja työnantajat ovat ihmeissään väitteistä, joiden mukaan heidän alansa työpaikat olisivat auringonlaskun ammatteja.
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry ja Autoliikenteen Työnantajaliitto ry (ALT) tekevät yhdessä työtä kuljetusalan työllisyyden turvaamiseksi. He näkevät asian aivan toisin.
Mitä enemmän ihmiset ostava tavaroita nettikaupoista, sitä enemmän tarvitaan tulevaisuudessa kuljetuspalveluita.
Kun esimerkiksi kodinkoneita ostetaan entistä enemmän verkosta, kuljettajan tehtäviin kuuluu laitteen kuljettaminen, asentaminen ja vaikkapa käyttökoulutus asiakkaalle. Kuljettaja on kuluttajan ainoa ihmiskontakti koko tilausketjussa. Erilaisia palvelukokonaisuuksia ja innovaatioita kehitetään jatkuvasti kuljetusalalla, jolloin työnkuva muovautuu mutta säilyy.
SKAL:n arvion mukaan aloituspaikkoja kuljetusalan koulutukseen tarvitaan koko ajan lisää, ei vähemmän. Uusia kuljettajia tarvitaan vuosittain tavaraliikenteeseen noin 3 000 henkilöä ja henkilöliikenteeseen noin 1 000. Arviota ei ole tarvetta muuttaa.
Kuljetusalan koulutusta kehitetään tulevaisuuden osaamistarpeiden pohjalta Opetushallituksen linjausten mukaisesti.
Tietokoneistuminen muuttaa työvoimarakennetta ja moni nykyinen ammatti katoaa. Rekkakuskin työ ei kuulu näihin. Logistiikka on merkittävä työllistäjä myös vuonna 2040.
Etlakin toppuuttelee keskustelua
Julkinen keskustelu katoavista ammateista lähti liikkeelle englanninkielisestä muistiosta, jossa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla soveltaa Oxfordissa tehtyä tutkimusta suomalaiseen elinkeinorakenteeseen tilastomenetelmien avulla.
Etlatieto Oy:n toimitusjohtaja Petri Rouvinen muistuttaa, että Oxford-tutkimus sen enempää kuin Etlan muistiokaan eivät ota huomioon yhteiskunnan sosiaalisia tai poliittisia voimia tai yksittäisten ammattien tehtäväsisällön kehitystä. Tutkimuksen liitteenä käytetty automatiikalla mahdollisesti korvattavien tehtävien listaus puolestaan pohjautuu yhdysvaltalaisselvitykseen.
Rouvinen ei usko, että robottiautot korvaavat kuljetusalan ammattilaiset Suomessa tulevaisuudessakaan.
Ihmistä tarvitaan maanteillä
Suomen kannattaa kehittää uusia teknologioita ja logistisia malleja, joiden osaajiksi – niin kuljetustehtäviin kuin suunnittelu- ja kehitystehtäviin - koulutamme nuoria motivoituneita ihmisiä.
SKAL:n toimitusjohtaja Iiro Lehtonen muistuttaa, että kuljettajat kykenevät reagoimaan odottamattomiin tilanteisiin ja keksimään useita ratkaisumalleja tavarankuljetustehtävissä. Heidän taitojaan ja ammattipätevyyttään pidetään yllä jatkuvasti. Ihmiset pystyvät myös muuntumaan ja ottamaan käyttöön uusia ratkaisuja työtehtävissään.
— Meidän kannattaa ottaa hyödyt irti tietokoneistumisen mahdollisuuksista, mutta ilman ihmiskäsien ja -aivojen vahvaa panosta ei logistiikka pyöri, Lehtonen tiivistää.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi