Keskuskauppakamari vaatii julkisten menojen suhteen palauttamista takaisin 50 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2020 mennessä.
Keskuskauppakamarin mielestä tavoitteeseen pääseminen edellyttää kaikkien julkisten menojen jäädyttämistä, hallituksen "50-50-mallista" luopumista sekä uskottavaa tervehdyttämisohjelmaa, jossa on mukana lisäsäästöjä.
- Alueemme yritykset toivovat, että kunnat kuuntelisivat ja neuvottelisivat esimerkiksi julkisista hankinta-asioista yritysten kanssa hyvässä yhteistyössä. Haluamme olla mukana ratkaisemassa ongelmia, joiden kanssa julkinen sektori painii, painottaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Kirsi Aaltio.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Risto E. J. Penttilän mukaan julkisten menojen suhteen palauttaminen 50 prosenttiin BKT:sta vuoteen 2020 mennessä on sekä realistista että välttämätöntä.
- Tavoitteen muodostamisen taustalla on keskustelut yli kymmenen Suomen johtavan ekonomistin kanssa. Nykyisten hallituspuolueiden ja opposition on sitouduttava tähän kansakunnan kannalta ratkaisevaan tavoitteeseen, Penttilä kertoo.
Kauppakamari painottaa, että ensimmäinen askel tavoitteen saavuttamisessa on julkisten menojen jäädyttäminen.
Keskuskauppakamari näkee myös ongelmana hallituksen 50-50-mallin, jonka mukaan talous tasapainotetaan yhtä suurella veronkorotusten ja menoleikkausten määrällä. Nykyisessä taloustilanteessa rakenneuudistukset ovat välttämättömiä.
- Jos yksi kriisipaketti olisi riittänyt talouden tervehdyttämiseen, olisi hallitusohjelmassa sovittu fifty-fifty-periaate ollut aivan hyvä. Samalla periaatteella ei voida kuitenkaan enää jatkaa. Verotus on niin kireällä tasolla, että veronkorotuksista on luovuttava kokonaan. Jos veroja korotetaan, kasvu heikentyy ja julkisen sektorin toipuminen siirtyy yhä kauemmaksi tulevaisuuteen", Penttilä sanoo.
Kasvuhakuinen elinkeinopolitiikka on Keskuskauppakamarin mukaan erittäin tärkeää, mutta nykyinen taloustilanne vaatii myös muita toimenpiteitä. Siksi Keskuskauppakamari on koonnut kymmenen kohdan hätäohjelman talouden tervehdyttämiseksi. Ohjelma nostaa esille Suomen talouden kilpailukykyä parantavia toimia, joilla on merkittävä vaikutus tuottavuuteen ja talouskasvuun. Monien ohjelmassa olevien toimenpiteiden vaikutusten suuruusluokkaa on hahmoteltu hallituksen rakennepaketissa.
Keskuskauppakamarin kymmenen kohdan ohjelma sisältää avaintoimenpiteitä julkisen sektorin tuottavuuden parantamisen, tulonsiirtojen leikkaamisen ja julkisten palveluiden karsimisen osa-alueilla.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi