Hallituksen kehysriihessä tekemiä veropäätöksiä leimaa näkemyksen puute, arvioi KPMG:n veroasiantuntia Timo Torkkel.
- En näe tässä minkäänlaista uutta visiota, vaan hallitus jatkaa visiottomuuttaan.
Viime kevään osinko- ja yritysveropaketissa oli Torkkelin mielestä yritystä, mutta muuten keväällä 2013 mentiin kiristyslinjalla. Nyt verotyökaluiksi jäivät pelkät kiristykset.
Torkkelin mielestä kehysriihessä tehtiin fiskaalinen veropaketti, jonka yhteisenä nimittäjänä on lisäverotulojen kaapiminen kokoon. Suuria yrityksiä koskevia päätöksiä ei tehty, mutta palkansaajien ostovoiman heikkeneminen vaikuttaa myös yritysten talouteen. Veronmaksajain Keskusliiton laskelmien mukaan keskivertopalkansaajan ostovoima putoaa ensi vuonna reilun prosentin eli noin 300 euroa.
Yrittäjiä hallituksen paketissa kiinnostaa pääomaverotuksen kiristyminen kolmannen kerran lyhyen ajan sisällä. Torkkelin mukaan tällä voi olla vaikutuksia yrittäjien käyttäytymiseen.
- Yrittäjälle tämä tarkoittaa sitä, että yritystoimintaan kertyvän varallisuuden pitämistä yritystoiminnassa suositaan verrattuna varojen nostamiseen kulutukseen.
Torkkelin mukaan Suomessa pyritään pääomaveron korotuksilla kuromaan kiinni pääomaveron ja tuloveron välistä kaulaa kiristämällä pääomaverotusta. Viime kevään yritysveropäätökset kuitenkin luovat nyt samankaltaista ongelmaa pääomaveron ja yritysverotuksen välille etenkin osakeyhtiöiden kohdalla.
- Pääomatuloissa päästään ripeästi 33 prosentin verotukseen, kun osakeyhtiötä verotetaan 20 prosentilla. Tässä on aika paljon insentiiviä siihen, että tulot kertyvät yhtiölle eivätkä yksityishenkilölle. Tämä voi vaikuttaa siihen, toteutuvatko asetetut verotuottotavoitteet.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi