STM on ottanut opikseen tietojärjestelmähankintoihin vuosien varrella liittyneistä lukuisista ongelmista.
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä ohjaavassa laissa määrätään nyt myös rajapintojen avoimuudesta.
Terveydenhuollon tietojärjestelmien hankinnat ovat olleet viime viikkoina tapetilla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin potilastietojärjestelmähankinnan (Apotti) saaman julkisuuden vuoksi. Tiedotusvälineissä on ihmetelty Apotti-potilastietojärjestelmän hinnaksi arvioitua noin 450 miljoonaa euroa.
Toisaalta on puhuttu kunnissa ja sairaanhoitopiireissä käytössä olevien tietojärjestelmien yhteensopimattomuuden ja suljettujen järjestelmien synnyttämistä ongelmista. STM:n osastopäällikön Päivi Sillanaukeen mukaan nyt voimassa oleva lainsäädäntö mahdollistaa huomattavasti joustavammat markkinat.
Aikanaan lainsäädännössä ei ole ollut velvoitetta tietojärjestelmien yhteensopivuudesta ja rajapintojen avoimuudesta, ja tämä näkyy lääkärien päässä ongelmana, kun eri terveyskeskusten ja sairaaloiden it-järjestelmät eivät aina keskustele keskenään.
Kansallisen terveysarkiston –uudistuksen (KanTa) määrittely on nyt sellainen, että sinne voi tulla minkä kokoisella palalla (tietojärjestelmä) vain mukaan, Sillanaukee jatkaa.
Pk-yrittäjät epäileväisiä Apotin suhteen
Apotti-järjestelmän kilpailutus tulee olemaan kansainvälinen. HUSin tavoitteena on, että Apotin toimittaja valitaan ensi vuoden lopulla ja sen käyttöönotto tapahtuisi porrastettuna siten, että se olisi käytössä vuoden 2017 alussa.
Suomessa Apotiksi ristityn potilastietojärjestelmän kokoluokan kilpailutukset ovat perinteisesti olleet kahden kauppaa, eli Tiedon ja Logican. Yrittäjäsanomissa kaksi terveydenhuollon tietojärjestelmiä toimittavaa pk-yrittäjää sanovat painavan sanansa HUSin Apotti-hankkeesta ja hankinnan toteutuksen suunnittelusta.
Lue juttu torstaina ilmestyvästä Yrittäjäsanomista.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi
toimitus@yrittajat.fi