Rakennemuutos ja kiristyvä kilpailu vaikuttavat merkittävästi myös suurten laivanrakentajien alihankkijoihin.
Meriteollisuuden alihankintaverkosto on löytänyt uutta liiketoimintaa muun muassa ympäristöteknologiasta ja meriteollisuuden ulkopuolisilta toimialoilta.
– Yli 90 prosenttia kaikista maailman laivoista rakennetaan Kiinassa ja Koreassa. Suomalaisten meriteollisuusyritysten kilpailuvalttina ovat muun muassa toimintavarmuus äärimmäisissä olosuhteissa, cleantech-osaaminen ja korkea teknologia. Lisäksi toimiva alihankintaverkostomme on saanut paljon kansainvälistä tunnustusta, kertoo Finpron toimialajohtaja Matti Rasimus.
– Meriteollisuuden alihankintaverkoston yritykset ovat laajentaneet yli toimialojen rajojen useille eri sektoreille. Yritysten osaaminen ja kustannustehokkuus on kasvanut, kun on otettu parhaita käytäntöjä muilta aloilta. Tämä parantaa koko alan kilpailukykyä, sanoo puolesttaan yksikön päällikkö Esa Lindqvist Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.
Finpron selvitysten mukaan esimerkiksi vanhentuvien merentutkimusalusten ja muiden erikoisalusten uusiminen avaa uusia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille.
Raumalainen konepajayritys Aslemetals on ollut mukana useissa suurissa laivatilauksissa ja tuntee alaan liittyvät suhdannevaihtelut.
– Meriteollisuuden alihankintaverkoston osaamisen ylläpitäminen on kaikkien tavoitteissa. Muiden alihankkijoiden tavoin toimimme useilla toimialoilla, joka tasoittaa suhdannevaihteluja. Meriteollisuuden kansainvälisen kilpailukyvyn näkökulmasta suomalaisten vahvuutena on osaaminen ja toimitusvarmuus. Tulevaisuuden kannalta olisi tärkeää, että alalle saadaan riittävästi uusia työntekijöitä, sanoo Aslemetalsin toimitusjohtaja Pasi Lehtinen.
toimitus@yrittajat.fi