Sivutoimisten yritysten määrä on lisääntynyt jo vuodesta 2008, arvioi tutkija Pekka Lith. Vuodesta 2008 vuoteen 2011 näiden yritysten määrä nousi vajaalla viidellä prosentilla.
Sivutoimisia yrityksiä oli vuonna 2011 jopa 35 prosenttia yrityskannasta.
- Eläkeläisillä sivutoiminen yrittäjyys on oivallinen tapa rytmittää työtahtia jaksamisensa mukaan ja myydä omaa osaamistaan. Se on yksi tapa pidentää työuria, omistamassaan yrityksessä tutkijana toimiva Pekka Lith toteaa.
Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen huomauttaa, että lainsäädännön ja sosiaaliturvajärjestelmän jälkeenjääneisyys aiheuttaa jopa pullonkauloja työmarkkinoiden joustavuuden hyödyntämisessä.
- Tilanteissa, joissa siirrytään usein palkkatyöstä yrittäjäksi tai päinvastoin, on etuuksien määräytymisessä yhteensovittamisen tarvetta.
Sivutoiminen yrittäjä on pääasiassa palkansaaja tai työmarkkinoiden ulkopuolella oleva henkilö, kuten eläkeläinen tai opiskelija.
Yksityisopetuksessa tarjontaa
Eräs tyypillinen sivutoiminen yrittäjä on espoolainen Meri Lundahl, joka on opettanut vuoden verran lääketieteelliseen tiedekuntaan pyrkiviä opiskelijoita valmennuskurssilla ja yksityisopetuksena. Hän työskentelee diplomityöntekijänä Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulussa.
- Yritys mahdollistaa, että voin tarttua mielenkiintoisiin tilaisuuksiin, jotka tuntuvat hyvältä vastapainolta päivätyölle.
Lundahlin mukaan valmennustyö työllistää 2-20 tuntia viikossa, silloin kun valmennusprojekti on päällä.
Lithin selvityksessä ovat mukana myös sivutoimiyrittäjät, jotka täyttävät Tilastokeskuksen vuosirekisterin vaatimukset lukuun ottamatta minimiliikevaihtoa.
Sivutoimista yrittäjyyttä esiintyy lähes kaikilla toimialoilla. Päätoimialoittain tarkasteltuna sivutoimisten yritysten määrä on suurinta ammatillisessa ja teknisessä toiminnassa. Lithin selvityksen mukaan liike-elämän palveluissa yritystoiminnan sivutoimisuus lähentelee 50 prosenttia mukaan lukien vuosirekisterin ulkopuoliset yritykset.
Suhteellisesti eniten sivutoimista yrittäjyyttä on koulutuksessa ja henkilöpalvelualoilla. Kulttuuri- ja viihdetoiminnassa sivutoimisia yrityksiä koko toimialan kannasta on melkein 70 prosenttia (vain vuosirekisteriin kuuluvat 54 prosenttia). Maatiloista kolmannes harjoittaa lisäksi muuta yritystoimintaa.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi