Kuljetusyrittäjien on nyt syytä välttää Vaalimaata. Kukaan ei tiedä, mihin Venäjä kuljettajia sitouttaa TIR-sopassa.
Suomen Kuljetus ja Logistiikka ry:n toimitusjohtaja Iiro Lehtosen mukaan Vaalimaan TIR-tilanne on vallan epäselvä.
- Ihan tarkkaa varmuutta ei ole, että TIR-kuljetukset olisi todella lopetettu Vaalimaalla. Ei ole tietoa siitä, mitä siellä rajalla nyt oikein vaaditaan ja kuinka pystyvästä ilmiöstä on kyse. Aamun Helsingin Sanomista ainakin sai sellaisen käsityksen, että TIR:llä mentäisiin yhä läpi, Lehtonen kertoo.
- TIR-toiminta on ylipäätään ollut hyvin epämääräistä viime aikoina Venäjällä. Viimeisin Venäjän ilmoitus tosiaan oli, että Vaalimaalla TIR ei riitä, vaan kuljetukseen tarvitaan lisävakuuksia voidakseen jatkaa matkaa. Aiemmin Venäjä oli ilmoittanut, että kaikki Suomen rajat toimivat TIR-kuljetuksilla ainakin 1.7. asti.
Iiro Lehtosen mukaan todennäköisintä on, että Venäjä vaatii tällä hetkellä Vaalimaan vastaisella raja-asemallaan jonkinlaisen venäläisen lisävakuuden ostamista. Se ei kuitenkaan ole hyvä ajatus.
- Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että kenelläkään ei ole tarkempaa tietoa siitä, mihin kuljetusyritys sitoutuu ostaessaan vakuuden. Jos jotain sattuu, niin minkälaiset vastuut lisävakuus tuottaa kuljetusyritykselle ja asiakkaalle.
Samaa ongelmaa ei ole TIR-vakuudessa, joka on pitkään toiminut järjestelmä ja perustuu kansainväliseen tulliyleissopimukseen.
Lehtosen mukaan kuljetusyrittäjien on nyt syytä pelata varman päälle.
- Kannattaa välttää Vaalimaan tullia ja mennä vaikka Nuijamaan kautta, sillä siellä TIR toimii varmasti. Siitä voi tulla lisämatkaa ja vähän kustannuksia, mutta en lähtisi siirtymään korvaaviin järjestelmiin, kun vastuut ovat epäselvät.
Sisäiset kahnaukset
TIR-sotkussa on kyse Venäjän sisäisistä kahnauksista.
- Venäjän tulli haluaisi mukaan TIR-toimintaan ja on siksi kesästä asti lähtenyt vaikeuttamaan TIR-kuljetuksia, Iiro Lehtonen selvittää.
Venäjällä toimiva ASMAP-kuljetusjärjestö on toiminut TIR-kuljetusten kansallisena takaajana.
- Venäjän tulli kuitenkin haluaisi korvata ASMAP:n tullille mieleisellä toimijalla, tai ainakin muutoksia järjestelmään. Heinäkuun takarajakin perustuu siihen, että ASMAP:n TIR-takausoikeudet on irtisanottu päättymään silloin eli joka tapauksessa Venäjän tullille etsitään uutta kumppania tässä asiassa.
TIR on rahtiliikenteessä käytetty lyhenne Ranskassa tehdystä yleissopimuksesta, jonka tavoitteena on tavaroiden keskeytyksetön kuljettaminen maiden välillä samalla, kun kauttakulkumaan tulliviranomaisille suodaan maksimaaliset turvatakuut. Käytännössä TIR-merkityt kuljetukset siis ohittavat normaalit tullimuodollisuudet.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi