Yrittäjien tulot keskimäärin laskivat lievästi vuonna 2012. Tämä johtui pääomatulojen voimakkaasta laskusta.
Yrittäjää verotetaan selvästi ankarammin kuin palkansaajaa. Verotus myös kehittyy eri suuntiin: yrittäjän verotus kiristyi ja palkansaajan verotus aleni. Tiedot perustuvat verohallinnon keräämiin tietoihin palkansaajien ja YEL-vakuutettujen yrittäjien tuloista ja veroista vuoden 2012 verotuksessa.
Yrittäjien saamat keskimääräiset tulot laskivat 0,2 prosenttia vuonna 2012. Samaan aikaan palkansaajien tulojen nousu jatkui: nousua edellisestä vuodesta oli 3,7 prosenttia.
Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen kertoo Suomen Yrittäjien laatiman Yrittäjien tulot ja verot -selvityksen osoittavan, että vaikeina aikoina yrittäjien tulot joustavat ensimmäisenä, palkansaajien ansiot nousivat 2,6 prosenttia laskusuhdanteesta huolimatta.
Viisi prosenttia suurempi verorasitus
Yrittäjän vero- ja vakuutusmaksuaste on 5,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin palkansaajan, jolla on sama tulotaso. Tähän tulokseen päädytään, kun otetaan huomioon ansio- ja pääomatuloista maksettavat verot sekä lakisääteiset vakuutusmaksut. Tulotasona käytettiin yrittäjien keskimääräisiä veronalaisia tuloja, jotka olivat 44 974 euroa. Tällä tulotasolla yrittäjän veroaste oli 33,2 prosenttia ja palkansaajan 28,0 prosenttia.
- Verokeskustelussa ei yleensä tuoda esille yrittäjän tulojen verotuksen kokonaisuutta, vaan keskustelu rajataan vain tiettyyn osaan tuloja, Malinen sanoo.
- Lopputulokseen vaikuttavat muun muassa tulojen rakenne ja erot sosiaaliturvamaksuissa.
Tuloissa hajontaa
Lähes 47 000 yrittäjän, eli reilun viidenneksen, tulot jäivät alle 15 000 euron toissa vuonna. Tämä kertoo, että osa yritystoiminnasta on osapäiväistä tai sivutoimista. Mutta mukana on myös yrittäjiä, jotka elävät köyhyysrajan alapuolella. Malinen viittaa ajankohtaiseen tuloerokeskusteluun: kun lähes kaksi kolmasosaa yrittäjistä tienasi alle keskipalkan, yrittäjien tulotaso venytti tulonjakohaitaria alaspäin.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi