Matkailualalla alamäki jatkuu. Taustalla ovat taloustilanne, Ukrainan kriisi ja kotikutoiset veropäätökset.
Matkailu- ja ravintolapalvelujen kysynnän lasku on voimistunut selvästi viime vuoteen verrattuna. Verojen korotusten aiheuttama kuluttajien ostovoiman väheneminen näkyy selvästi alan palvelujen kysynnässä.
Yritykset ovat vähentäneet alan palvelujen käyttöä. Keskeinen syy tähän on edustuskulujen verovähennysoikeuden poistaminen.
Ukrainan kriisi ja ruplan heikentyminen ovat vähentäneet venäläisten matkailijoiden määrää merkittävästi. Kriisin pitkittymisellä on dramaattiset vaikutukset venäläisten matkailuun Suomessa.
Lisäksi heikot lentoyhteydet Helsinki-Vantaalta ovat vaivanneet Lappiin suuntautuvaa matkailua.
Matkailu- ja ravintola-alan tilastot näyttävät huolestuttavilta. Yöpymiset ovat ovat vähentyneet kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 2,4 prosenttia. Huolestuttavinta on, että lasku on alamäen jatkumo. Maaliskuussa miinusta kertyi 6,3 prosenttia. Suomalaiset ovat vähentäneet kotimaan matkailua. Kolmena ensimmäisenä kuukautena miinusta kertyi 2,8 prosenttia, mutta maaliskuussa peräti 7,7 prosenttia. Venäläisten majoitusvuorokausien määrä väheni kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 5,5 prosenttia, maaliskuussa yli 14 prosenttia. Hotelleissa väheneminen oli vielä selvempää, peräti 19 prosenttia.
Ravintolaruuan myynti väheni kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 2 % ja anniskellun alkoholin määrä noin 6 %.
Maltilliset palkkojen korotukset alkavat näkyä kuluttajien ostovoiman heikkenemisenä.
Matkailu- ja ravintola-ala on erittäin työvoimavaltainen. Työvoimakustannusten osuus liikevaihdosta on keskimäärin 30 prosenttia. Alle 26-vuotiaiden osuus on 30 prosenttia. Heikko palvelujen kysyntä kasvattaa vääjäämättä alan työttömyyttä, erityisesti nuorten työttömyyttä.
- Hallitus on korottanut kulutusveroja viime vuosina useita kertoja. Kokonaisverorasitus on sietämättömällä tasolla. Tämä näkyy toimialamme palvelujen kysynnän heikkenemisenä. Seurauksena on, että valtion budjetoimat verotulot matkailu- ja ravintola-alalla eivät toteudu. Tämän lisäksi työttömyyden hoidosta aiheutuvat kustannukset kasvavat. Hallituksen tulisi pikaisesti keventää kotimarkkinapalvelujen verotaakkaa, toteaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi