Monella yrittäjällä on edessään hallinnollinen rumba yritysnumeroremontin takia. Kaiken pitää olla valmista 13.6. mennessä. Kiirettä siis pitää.
Kesäkuun kolmantenatoista tulee voimaan uusi kuluttajansuojalaki, joka koskee muun muassa yritysnumeroiden hinnoittelua. Uudistus pohjautuu EU-direktiiviin ja sen tavoitteena on kuluttajan suojelu.
Lainmuutoksella määrätään sallitut enimmäishinnat puhelinasioinnille, kun kuluttajat ovat yhteydessä yritykseen jo tehtyä sopimusta koskevissa asioissa. Silloin puheluiden hinnat eivät saa ylittää kuluttajan liittymäsopimuksen hinnoittelua tai hintaa, joka on korkeintaan Viestintäviraston puhelulle määräämä kattohinta. Laskennallinen perushinta on 13.6. alkaen 0,088 euroa minuutilta.
- Käytännössä se tarkoittaa, että kun asiakas tilaa jotain puhelimitse, hän voi joutua maksamaan palvelunumeron hinnan. Jos hän myöhemmin reklamoi, peruuttaa tai irtisanoo tilauksen, puhelun hinta ei saa ylittää perushintaa, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula sanoo.
Hän kehottaa samalla yrittäjiä tarttumaan asiaan ja hoitamaan se kuntoon ajoissa. Makkula muistuttaa vielä, että mikäli yrityksessä käytetään kalliimmin hinnoiteltuja palvelunumeroita ja asiakas myöhemmin soittaa niihin jo tilatun asian tiimoilta, voi yrittäjä joutua palauttamaan asiakkaalle liikaa perittyjä puhelumaksuja.
Mitä yrittäjän pitää tehdä, ettei ajaudu tällaiseen hallinnolliseen rumbaan? Makkula kehottaa kalliimmin hinnoiteltuja yritysnumeroita käyttäviä yrittäjiä kääntymään operaattoreidensa puoleen, jotta asia saadaan järjestykseen ennen kuin laki astuu voimaan.
On siis yrityksen velvollisuus ja etu hoitaa asia kuntoon. Puhelinoperaattorit ovat jo valmistelleet erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja uuden tilanteen ratkaisemiseksi.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi