Kuluttajansuojalain yritysnumeroita koskeva muutos tulee voimaan 13.6. Pane asiat kuntoon etteivät maksut yllätä! Kysy operaattorisi ratkaisuja ja hoida homma.
Uusi kuluttajansuojalaki asettaa sallitut enimmäishinnat puhelinasioinnille kun kuluttajat ovat yhteydessä yritykseen jo tehtyä sopimusta koskevissa asioissa. Kuka vastaa muutoksesta? Kuka maksaa viulut jos numeroremonttia ei ole tehty? Yrittäjä tietenkin.
Jos kuluttaja reklamoi tai irtisanoo sopimuksensa maksaa hän tästä puhelusta enintään vuosittain säädettävän enimmäishinnan. Jos kuluttajalta on peritty puhelusta korkeampi maksu on hänellä oikeus vaatia erotus takaisin yritykseltä.
– Kannattaa kysyä operaattorin ratkaisuja vihjaa Elisan liiketoimintajohtaja Tomi Pättö.
Kuluttajalle suojaksi
Muutoksella suojellaan kuluttajaa uudella EU-direktiiviin perustuvalla kuluttajansuojalain muutoksella joka astuu voimaan 13.6. Mitä tämä tarkoittaa yritys- ja palvelunumeroita käyttäville yrityksille?
- Yritysnumeroremontti työllistää jonkin verran niitä yrittäjiä jotka tarjoavat kuluttajille puhelimitse asiakaspalvelua ja tulee hoitamattomana pahimmillaan yrittäjälle kalliiksi Pättö sanoo.
Laki on selkeä. Yrityksen on hoidettava asia kuntoon. Pättö huomauttaa että osalla yrityksistä numeroremontti on vielä hoitamatta. Muutos ei koske yritysten välisiä reklamaatioita tai peruutuksia.
- Jos kuluttaja tahtoo jo tehdyn sopimuksen takia vaikka reklamoida hänen pitää pystyä olemaan yhteydessä puhelinpalvelua tarjoavaan myyjäyritykseen säädetyn enimmäishinnan puitteissa. Hinnan säätää vuosittain viestintävirasto ja tänä vuonna yhteydenotto saa maksaa kuluttajalle korkeintaan 88 senttiä minuutilta.
Yritykselle työläs
Uusi säännös on kuluttajalle hyvä Pättö sanoo. Puhelinoperaattorit ovat rakentaneet ratkaisuja yrityksille mutta muutoksen toteutus on yrityksen vastuulla.
- Jos lisämaksullisia palvelu- tai yritysnumeroita on käytössä on syytä tarkistaa että yhteydenottokanavat ovat uuden säännöksen mukaisia.
Pättö sanoo että kuluttajan pitää saada tietää mihin numeroon hän voi soittaa edullisemmalla kustannuksella esimerkiksi peruuttamista toimituksen viivästymistä tai laskutusta koskevissa asioissa. Yritysten käytössä olevia nykyisiä numeroita hinnoitteluineen voidaan edelleen käyttää kaikkien yrityksille tarjottavien palvelujen yhteydessä sekä kaikissa muissa kuluttajille suunnatuissa palveluissa. Tällaisia vapaasti hinnoiteltavia kuluttajapalveluita ovat esimerkiksi myynti- ja tilauspalvelut.
Halvempi tai viidakko
Jos siis yrityksessä on hoidettu yhdessä ja samassa yritysnumerossa asioita voi yritys ottaa käyttöön uuden edullisemman palvelunumeron joka on Elisalla 01019-alkuinen palvelunumero. Käyttöönotosta pitää ilmoittaa yrityksen verkkosivuilla niin että asiakas tietää.
Yrityksen pitää kertoa että numero on halvempi ja tarkoitettu käytettäväksi kun kuluttajalla on asiaa jo solmituista sopimuksista.
Yritysnumeroviidakko. Operaattorit ovat kehitelleet omia ratkaisuja tarjolle. Elisan ratkaisussa päädytään siihen että kuluttajapalveluun otetaan nykyisten numeroiden rinnalle uusi 01019-alkuinen numero joka maksaa soittajalle liittymäsopimuksen mukaisen mpm- tai pvm-hinnan ja yrittäjälle 45 senttiä minuutissa (alv 0%). Toinen Elisan vaihtoehto on muuttaa nykyisen yritysnumeron hinnoittelua siten että soittaja maksaa puhelusta 88 senttiä minuutilta ja yrittäjä 35 senttiä minuutilta (alv 0%).
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi