Tutkimuksen mukaan lähes puolet yrittäjistä jaksaa työssään hyvin. Joka toinen taas arvioi työkykynsä hyväksi, vaikka jaksamista uhkaavat riskitekijät ovat jo selkeästi näkyvissä.
Moni yrittäjä ei tunnista omaa tilaansa, ja työkykyä pitää yllä illuusio jaksamisesta eli niin sanottu supermies-efekti. Tutkimuksen mukaan yli 40 prosentilla yrittäjistä on itse raportoidusta hyvästä työkyvystä huolimatta kohonnut riski menettää työkykynsä.
– Tutkimuksessa havaittu niin sanottu supermies-efekti estää yrittäjää näkemästä oman jaksamisensa heikentymistä. Tällaista työkykyilluusiota todettiin lähes joka viidennellä yrittäjällä, ja viidellä prosentilla se on ainoa jäljellä oleva työkykyä ylläpitävä tekijä. Työkykyilluusion kasvu ennakoi tutkimuksessa työkyvyn romahtamista, kertoo työhyvinvoinnin asiantuntija Annarita Koli Eläke-Fenniasta.
– Tulos saa pohtimaan, pystytäänkö työterveyshuollossa käytetyillä koettua työkykyä kartoittavilla mittareilla aidosti mittaamaan yrittäjän työssä jaksamista. Onko työterveyshuollolla keinoja tunnistaa supermies-efektiä eli sitä, jos yrittäjä yliarvioi omaa työkykyään?
Yrittäjän jaksamisen ongelmat kiteytyvät lähes aina yrityksen heikkoon menestykseen. Talouden ongelmien pitkittyessä yrittäjä uupuu henkisesti. Jos tilanne jatkuu, romahtaa fyysinen kunto ja lopulta myös työkyky.
Yrityksen menestys puolestaan kannattelee yrittäjää, ja joka neljännelle yrittäjälle se näyttää olevan ainoa vahva työkykyä ylläpitävä tekijä.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi