Parhaillaan valmisteilla oleva lakiuudistus sosiaali- ja terveyspalveluista lisää yksityistä palveluntuotantoa arvioi ylijohtaja Kirsi Varhila Sosiaali- ja terveysministeriöstä lakiluonnoksen esittelytilaisuudessa Helsingin Säätytalolla tiistaina aamupäivällä.
Varhilan mukaan alkuvaiheessa palveluita saavat tuottaa useat kuntayhtymät ja kunnat.
– Niiden määrä varmasti pienenee kun palveluita päästään kunnolla vertailemaan.
Uudessa laissa ei ole määrätty henkilöstölle viiden vuoden irtisanomissuojaa kuten kuntaliitoksissa.
Valmistelumyllyssä vuosia pyörinyt sotelaki yritetään lyödä lukkoon eduskunnassa ensi vuonna. Uudistuksessa palveluiden järjestämisvastuu siirrtyy kunnilta viidelle suurelle sote-alueelle vuoden 2017 alussa.
Lakiluonnoksen mukaan uudet sote-alueet päättävät ostopalveluiden määristä ja muista käytännön asioista joka neljäs vuosi tehtävässä järjestämispäätöksessä. Järjestämispäätös velvoittaa palvelujen tuottamisvastuussa olevaa kuntaa tai kuntayhtymää laittamaan päätökset täytäntöön.
Yksityisen palvelutuotannon osalta tämä tarkoittaa sitä että osa palveluista kilpailutetaan yrityksissä ja järjestöissä. Yksityisen ja julkisen palvelutuotannon määriä ei kuitenkaan aiota säätää valtakunnallisesti.
Soteuudistuksen tavoitteena on selkeyttää kotimaista sosiaali- ja terveyspalvelujen hallintoryteikköä ja säästää kustannuksissa.
– Nyt palvelujen järjestäjiä on noin 200 tulevaisuudessa viisi. On selvää ettei tilanne ole ollut kenenkään hanskassa sosiaali- ja terveysministeri Susanna Huovinen (sd.) totesi aamupäivällä.
Yrittäjäsanomat