VR-konsernin toiminnasta kanteen tehneisiin kuljetusyrityksiin oltu jo yhteydessä viraston toimesta.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutkii käyttääkö VR väärin määräävää markkina-asemaansa. Useampi suomalainen kuljetusyritys on kannellut VR:n toiminnasta virastolle.
Maantiekuljetuksiin erikoistuneen hyvinkääläisen Marecap Trans -yhtiön toimitusjohtaja Silvo Viitanen kertoo kilpailuviraston ottaneen häneen yhteyttä. Viitanen lähetti kantelunsa kesäkuussa koskien VR:n Venäjän-liikenteen tytäryhtiön Transpoint Internationalin toimintaa.
- Kilpailuvirastosta kysyivät että mikä kantelussa on julkinen ja minkä haluamme pitää salassa. Tämä kysymys yleensä esitetään vain silloin kun kantelu menee läpi Viitanen iloitsee.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston apulaisjohtaja Valtteri Virtanen vahvistaa viraston tutkivan VR:n toimia.
- Menossa on normaali tutkintaprosessi. Pyritään 4-6 kuukauden aikana saamaan esiselvitys vähän kerätään perustietoja itse epäillystä ongelmasta ja markkinoiden laajuudesta sekä koosta Virtanen toteaa.
- Esiselvityksen jälkeen tehdään päätös edetäänkö yksityiskohtaisempaan tutkintaan vai onko tämä kenties asia mitä ei tällä hetkellä priorisoida.
Marecap Transin mukaan Transpoint International polkee hintoja. Toimitusjohtaja Viitasen mukaan VR suojelee rautateiden monopolia myymällä rekkakuljetuksia Venäjälle alihintaan.
- VR saa takaisin rautatierahdissa sen minkä he menettävät kumipyörissä.
Kansainvälisen maantielogistiikan johtaja Pasi Koivu Transpoint Internationalista tyrmää syytökset määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.
- Tämä on ihan järjetöntä tämä kilpailijoiden mustamaalaustoiminta meitä kohtaan. Sitä on tapahtunut jo pitkän aikaa. Me ei olla koskaan halvin vaihtoehto Koivu kommentoi.
Kuljetusyrittäjät ovat myös väittäneet että Transpoint International on laskenut entisestään hintojaan Venäjän-liikenteessä kauppasodan pakotteiden astuttua voimaan.
- Emme ole tässäkään tilanteessa lähteneet polkemaan hintoja markkinoilla. Sehän olisi ihan järjetöntä Koivu toteaa.
Transpoint Internationalissa aloitettiin pakotteiden jälkeen yt-neuvottelut. Neuvotteluissa käsitellään henkilöstön lomauttamista enintään kolmeksi kuukaudeksi sekä neuvotellaan joidenkin työtehtävien vähennystarpeesta.
Koivun mukaan Transpoint International oli Valion Venäjän-liikenteen suurin sopimuskuljettaja. Yhteistyön tarkkaa laajuutta hän ei kuitenkaan kerro.
Valion pienemmillä sopimuskuljettajilla on kymmenen autoa teillä on kuulemma 30 autoa pitääkö väite paikkansa?
- Varsinaiseen määrään en ota kantaa.
Koivun mukaan yt-neuvottelut eivät johdu pelkästään pakotteista mutta niillä on merkittävä rooli asiassa. Koivu on myös nähnyt heistä kilpailuvirastolle tehdyn kantelun.
- Olen nähnyt kirjelmän. Olen sitä sitä mieltä että se on täyttä puppua.
Lue Marecap Transin kantelu tästä.
Teppo Kuittinen