Asia Toimenpidepyyntö kilpailuasiassa
Toimenpidepyynnön tekijä
Marecap Trans Oy (0755300-3)
Silvo Viitanen
Avainkierto 5
05840 Hyvinkää
Toimenpidepyyntö Marecap Trans Oy pyytää kilpailuvirastoa selvittämään VR-konsernin toimintaa maantieliikenteen kansainvälisissä kappaletavarakuljetuksissa. Marecap Trans Oy:n käsityksen mukaan VR-konserni harjoittaa ristiinsubventointia muun toimintansa ja kuorma-autoilla toteutettavan kansainvälisen kappaletavaraliikenteen välillä.
Taustatiedot Marecap Trans Oy on aikaisemmin toimittanut kilpailuvirastolle 31.10.2011 päivätyn toimenpidepyynnön koskien VR-konsernin toimintaa. Kilpailuvirasto katsoi että asiaa ei ollut aihetta ryhtyä selvittämään mahdollisena kiellettynä kilpailunrajoituksena (kirje 30.11.2011 dnro 885/14.00.00/2011).
Marecap Trans Oy uudistaa tässä toimenpidepyynnössä osaksi samat perusteet kuin aikaisemmassa toimenpidepyynnössä. Yhtiön näkemyksen mukaan asia on tarpeen saattaa uudestaan kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkittavaksi kilpailunrajoituksen pitkän keston VR-konsernin kuorma-autoilla toteutettavan kansainvälisen kappaletavaraliikenteen tappiollisuuden sekä toimenpidepyynnössä esitettyjen uusien perusteiden johdosta.
Toimenpidepyynnön tekijän toiminnasta
Marecap Trans Oy on itään suuntautuviin kuljetuksiin erikoistunut kuljetusliike. Yhtiö kuljettaa pääasiassa kansainvälisten suuryritysten tuonti- ja vientikuljetuksia jotka suuntautuvat Euroopasta ja Skandinaviasta Venäjälle Ukrainaan ja Keski-Aasian maihin. Marecap Trans Oy on toiminut yli 20 vuoden ajan. Toimitusjohtaja Silvo Viitanen omistaa yhtiön osakekannan kokonaan. Konserniin kuuluu kiinteistöjä hallinnoiva Marecap Oy joka on Marecap Trans Oy:n kokonaan omistama tytäryhtiö. Marecap Trans Oy toimii Venäjällä yhteistyössä venäläisen OOO Petercap -yhtiön kanssa.
VR-konsernin toiminnasta
VR-konsernin (jäljempänä VR) emoyhtiö on VR-Yhtymä Oy. VR-Yhtymä Oy:n toimiala on rautatieliikenteen ja autoliikenteen harjoittaminen ja muu siihen liittyvä ja sitä tukeva palvelutoiminta joko välittömästi tai tytär- ja osakkuusyritysten kautta.
VR-konsernin toimintoja johdetaan liiketoiminta-alueista muodostettujen divisioonin kautta. VR-konsernin logistiikkadivisioonan markkinointinimi on VR Transpoint. Konsernin kaikkien logistiikkapalveluiden myynti on yhdistetty VR Transpoint -liikemerkin alle.
Vuoden 2010 loppuun saakka autoilla tapahtunut tavarankuljetus oli VR-konsernissa Transpoint-yhtiöiden toimintaa. Transpoint-yhtiöitä olivat Transpoint Oy Ab Transpoint Cargo Oy ja Transpoint International (Fl) Oy. Transpoint Cargo tuotti teollisuuden ja kaupan massakuljetuksia ko-timaassa. Transpoint Oy Ab hoiti kotimaan kappaletavarakuljetuksia. Transpoint International (F1) Oy vastaa kansainvälisestä autoliikenteestä kappaletavarakuljetuksissa. Kaikki yhtiöt olivat vuoden 2010 loppuun saakka VR-Yhtymä Oy:n kokonaan erikseen omistamia tytäryhtiöitä (31.12.2009 saakka omistaja oli Oy Pohjolan Liikenne Ab joka on fuusi-oitu 1.1.2010 lukien VR-Yhtymä Oy:öön). Transpoint Oy Ab ja Transpoint Cargo Oy:n ovat fuusioituneet 31.12.2010 VR-Yhtymä Oy:öön. VR-Yhtymä Oy myi 30.7.2012 allekirjoitetulla kauppakirjalla Itella Logistics Oy:lle VR Transpointin kotimaan kappaletavaralogistiikan liiketoiminnan.
VR-konsernin vuoden 2013 vuosiraportin mukaan VR Transpoint on johtava logistiikkatoimija Suomessa sekä Suomen ja Venäjän välisessä liikenteessä. Se tarjoaa rautatielogistiikan palveluja sekä massatavara ja kansainvälisen logistiikan palveluja maanteillä (s. 15).
Kansainvälisessä maantieliikenteessä VR toimii nimellä Transpoint International. Toimintaa harjoitetaan muodollisesti Transpoint International (FI) Oy:n nimissä.
VR:n internetsivujen mukaan Venäjällä ja Baltian maissa VR-konserni operoi kansainvälisessä maantieliikenteessä konsernin omalla kalustolla. Keskisen Itä-Euroopan maissa VR liikennöi edustajaverkoston kalustolla. Yhteydet Keski-Eurooppaan VR tarjoaa Transpoint International (FI) Oy:n virolaisen tytäryhtiön Transpoint International (EST) kautta.
VR:n määräävä markkina-asema
Kilpailuvirasto on 12.11.1993 katsonut ns. Transpoint-päätöksessä että VR-konsernilla on kilpailunrajoituslain 3.2 §:ssä tarkoitettu määräävä markkina-asema tavarankuljetuksissa rautateillä.[1]
Päätöksessä katsotaan että rautatieliikenteen tavarakuljetuksia voidaan perustellusti pitää omina markkinoinaan. Päätöksen perusteena olevat seikat eivät ole käsitykseni muuttuneet olennaisesti.
Kilpailuviraston päätöksen antamisen jälkeen rautateiden tavaraliikenne on avattu kilpailulle. Vaikka rautatieliikenteen tavarankuljetus on avattu kilpailulle on VR:n määräävää markkina-asemaa arvioitaessa otettava huomioon erityisesti se että kilpailevat yritykset ovat vasta aloittaneet toimintansa eikä kilpailua ole syntynyt (liite 1). Lisäksi VR:n määräävä markkina-asemaa voidaan perustella mm. mittakaavaeduilla alan pääomavaatimusten suuruudella sekä VR:n suurilla taloudellisilla voimavaroilla. Verrattuna muihin alan toimijoihin VR-konserni on ylivoimaisesti suurin yritys tavarakuljetuksissa. VR-konsernilla voidaan siten katsoa edelleen olevan määräävä markkina-asema.
Epäillyn kilpailunrajoituksen sisältö
Kilpailuvirasto katsoi Transpoint-päätöksessä että Valtionrautatiet harjoitti ristiinsubventointia muun toimintansa ja pääasiassa kuorma-autoilla toteutettavan kappaletavaraliikenteen välillä.
Päätöksessä todetaan että Kilpailuviraston saaman Transpoint-jarjestelmää koskevan kirjanpidollisen aineiston perusteella on ilmeistä että Transpoint-järjestelmän hintataso on alittanut käytännöllisesti katsoen koko toiminnan olemassaolon ajan keskimääräiset kokonaiskustannukset. Päätöksessä Transpoint-järjestelmällä tarkoitetaan kuorma-autoilla toteutettavaa kappaletavaraliikennettä.
Päätöksestä ilmenee että Transpoint Oy:n tilikausien 1989 - 1992 tilinpäätöksien mukaan yhtiön tulos oli voitollinen vaikka Transpoint Oy:n kuljetuspalveluiden tuotot eivät kattaneet yhtenäkään vuonna toiminnan kustannuksia. Tämä selittyy sillä että VR:n Transpoint-yksikkö siirsi keinotekoisesti tukea Transpoint Oy:lle.
Marecap Trans Oy:n Silvo Viitasen käsityksen mukaan VR-konserni on jatkanut alihinnoittelua kuorma-autoilla toteutettavassa kappaletavaraliikenteessä tähän päivään saakka. Viitasen käsitys perustuu hänen yleiseen alan tuntemukseen sekä erityisesti siihen että VR Transpoint on voittanut tarjouskilpailut usein sellaisilla hinnoilla joiden perusteella on aivan ilmeistä että Transpointin hintataso on alittanut merkittävästi muiden suomalaisten yritysten hintatason vaikka ala on hyvin kilpailtu. Aikaisemmassa toimenpidepyynnössä on tuotu esiin seuraavat konkreettiset tapaukset:
Silvo Viitasen ja Christian Valdtin (Logistics Manager - Distribution Tikkurila Group) välisessä sähköpostiviestiketjussa oli kyse Tikkurila Oyj:n tuotteiden kuljetuksesta Ivy-maihin vuonna 2010 (liite 2). VR Transpoint sai Tikkurilan tuotteiden kuljetussopimuksen. Viestistä ilmenee että Marecap Trans Oy:n hintataso oli 20-80 prosenttia korkeampi kuin Transpointin tarjoamat hinnat. Toinen esimerkki Transpointin alihinnoittelusta oli vuonna 2011 Kiilto Oy:n kuljetukset Moskovaan. Marecap Trans Oy tarjosi kuljetuksia Kiilto Oy:lle 2.300 euron hintaan kun VR Transpoint sai Viitasen käsityksen mukaan kuljetukset hoidettavakseen 1.400 euron hintaan.
Kansanedustaja Jukka Kopra on 10.6.2014 jättänyt valtioneuvostolle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen VR Transpointin roolista kuljetuselinkeinon vääristäjänä (liite 3). Kopra toteaa kirjallisessa kysymyksessä muun muassa että suomalainen kuljetusala on monien muiden syiden lisäksi ahdingossa myös siksi että valtionyhtiö VR Transpoint aiheuttaa epätervettä kilpailua räikeällä alihinnoittelulla sekä käyttämällä halvempaa venäläistä kalustoa ja henkilökuntaa johon eivät päde samat vaatimukset kuin suomalaisiin. Marecap Trans Oy:n toimenpidepyyntö ei siten perustu yksinomaan Viitasen omiin havaintoihin VR Transpointin alihinnoittelusta.
VR:n internetsivujen mukaan VR Transpointin toimintakonseptiin kuuluu toimituksen kokonaispalvelu lähtöpäästä määränpäähän. Tuotteet voidaan kuljettaa autoilla tai kotimaan liikenteen junavaunuilla asiakkaalta terminaaliin josta ne voivat lähteä eteenpäin joko autoilla tai kansainvälisillä junavaunuilla. Terminaalissa on mahdollisuus yhdistää tai jakaa eri tavaravirtoja yhdeksi toimituseräksi. Edelleen internetsivuilla todetaan että VR:n Kouvolassa sijaitseva Cargo East Terminal on idän vientiin keskittynyt terminaali joka toimii porttina Venäjälle. Kun edellä esitetyn perusteella mm. terminaalit siirto- ja kuormauspalvelut sekä markkinointitoiminnot ovat yhteisiä sekä raideliikenteelle että kumipyöräliikenteelle voidaan todeta että Tranpoint-järjestelmä on rakennettu siten että kustannusten jakaminen markkinaehtoisesti järjestelmän sisällä on hankalaa. Tällä perusteella Viitanen katsookin että ilmeisesti kumipyöräliikennettä tuetaan keinotekoisesti siten että siihen ei kohdisteta markkinaehtoisesti kaikkia kustannuksia esimerkiksi terminaalien käytöstä.
Kansanedustaja Kopra mainitsee kirjallisessa kysymyksessä venäläisen työvoiman ja kaluston käytön. Marecap Trans Oy on jo 30.3.2010 tehnyt kantelun Valtiontalouden tarkastusvirastoon VR Transpointin toiminnasta. Viitanen on Valtiontalouden tarkastusviraston ilmoituksen mukaan tuonut kantelussaan esiin myös epäilyksen siitä ettei Transpoint International (FI) Oy ole noudattanut venäläisten kuljettajien osalta Suomessa voimassa olevia työehtosopimuksia. Ilmoituksen mukaan VR-Yhtymä Oy on tarkastusvirastolle antamassaan lausunnossa kiistänyt Viitasen väitteet paikkansapitämättöminä (liite 4). VR Transpointin 14.10.2011 erotettu/irtisanoutunut johto on kuitenkin myöhemmin myöntänyt maksaneensa venäläisille kuljettajille palkkaa joka on ollut vain murto-osa alan työehtosopimuksen palkkatasosta (liite 5). VR Transpointin työvoima- ja kalustojärjestelyt liittyvät nyt käsillä olevaan asiaan siten että yhtiön johdon irtisanouduttua 14.10.2014 Transpoint International (FI) Oy:n kalusto ja venäläinen työvoima on ilmeisesti siirretty VR-konserniin kuuluviin venäläisiin tytäryhtiöihin. VR:n 2013 vuosiraportista sekä Transpoint International (FI) Oy:n tilikauden 2013 tilinpäätöksestä ilmenee että konserniin kuuluvat ainakin seuraavat venäläiset tytäryhtiöt: OOO VR Transpoint OOO Transpoint International (RU) ZAO ATV ja OOO Transpoint. Viitasen näkemyksen mukaan tällä hetkellä keinotekoista tukea siirretään kumipyöräliikenteelle mahdollisesti myös käyttämällä hyväksi konserniin kuuluvia venäläisiä yhtiöitä.
Transpoint International (FI) Oy:n liiketappio oli tilikaudella 2011 yhteensä -34 m€ ja tilikaudella 2012 yhteensä -08 m€. Tilikaudella 2013 liikevoitto oli 02 m€. Vaikka Transpoint International (FI) Oy:n toiminta oli voitollista tilikaudella 2013 ei tämä seikka kuitenkaan osoita ettei VR Transpoint olisi tilikaudella 2013 myynyt maantieliikenteen kuljetuspalveluja alihintaan. Silvo Viitasen käsityksen mukaan VR:n on täytynyt tukea Transpoint International (FI) Oy:n toimintaa keinotekoisesti vastaavalla tavalla kuin vuosina 1989 - 1992 koska VR Transpointin hinnoittelulla mikään yritys ei pysty toimimaan voitollisesti.
Oikeudellinen arviointi
Kilpailuvirasto katsoi vuoden 1993 Transpoint-päätöksessä että määräävän markkina-aseman väärinkäytön tunnusmerkit eivät täydellisesti täyty. Päätöksen mukaan väärinkäytön tunnusmerkit täyttyvät jos
- Transpoint-järjestelmä yhä jatkaa tappiollista toimintaansa
- keskittymiskehitys etenee edelleen ja
- Transpoint-järjestelmä tulee kilpailijoitaan selvästi suuremmaksi samalla kun kilpailijoiden toimintaedellytykset yhä vaikeutuvat.
Kilpailuviraston on syytä selvittää VR-konsernin toimintaa uudestaan koska konsernin kuorma-autoliikenne on Viitasen käsityksen mukaan ollut tappiollista koko 2000-luvun ja ilmeisesti erityisen tappiollista parina viime vuotena.
VR-konserni ei ilmeisesti ole myöskään ryhtynyt toimiin järjestelmän kilpailua vääristävien vaikutusten korjaamiseksi vaikka Transpoint-päätöksessä todettiin että väärinkäytön välttämiseksi VR:n on syytä ryhtyä nopeisiin toimiin Transpoint-liiketoiminnan tappiollisuuden ja sen kilpailua vääristävien vaikutusten korjaamiseksi. Transpoint-järjestelmässä koko toimintamalli on rakennettu niin että kustannusten jakaminen järjestelmän sisällä ei ole läpinäkyvää.
Viitasen käsityksen mukaan kumipyöräliikennettä käytetään toisaalta myös varjelemaan VR:n monopolistista hinnoittelua Venäjälle suuntautuvassa raideliikenteessä. Rautatielain 20.2 §:n mukaan Suomen ja Venäjän välinen yhdysliikenne on määritelty VR-Yhtymä Oy:n yksinoikeudeksi. Kyse on VR:lle erittäin merkittävästä liiketoiminnasta. Yle-uutisten artikkelin mukaan tuonti- vienti- ja transitoliikenne tuottaa noin kolmanneksen tavaraliikenteen tuloista (liite 6). Käytännössä VR suojelee monopolistista hinnoittelua siten että se ei suostu ilmoittamaan Venäjälle suuntautuvassa raideliikenteessä toimitusaikataulua muille logistiikkamarkkinoilla toimiville yrityksille. Easmar Logistics Oy kuvaa VR:n toimintaa 14.01.2014 kirjeessään Valtioneuvostolle Liikenne- ja viestintäministeriölle ja eduskunnan Liikenne- ja viestintävaliokunnalle seuraavasti:
Kuljetusaika Kouvolasta Vainikkalan rajalle (90km) on yli 3 vrk ja jopa 10 vrk:ta. Autolla kuljetus kestää maksimissaan 3 tuntia. Nykyisin VR – Yhtymä Oy ei kykene ilmoittamaan asiakkaille toimitusaikaa Kouvolasta Vainikkalan raja-asemalle. On korostettava että toimitusaikataulujen noudattaminen on logistiikkaliiketoiminnan ehdottomia edellytyksiä mm. Venäjän ajoneuvo- ja kokoonpanoteollisuudessa.
Edellä esitetystä voidaan Viitasen näkemyksen mukaan tehdä seuraavat johtopäätökset. VR:n on luonnollisesti tarjottava junakuljetuksia yhdenmukaisin hinnoin kilpaileville yrityksille. Tämän johdosta VR rajoittaa kilpailua kieltäytymällä ilmoittamasta Venäjälle suuntautuvan raideliikenteen toimitusaikatauluja kilpailijoille. Ilmeisesti kilpailevien yhtiöiden kuljetuksia sisältäviä junia viivytetään. Tämä edellyttää käytännössä sitä että VR Transpoint kuljettaa itse omat kuljetuksensa kumipyörillä jotta VR Transpointin omista toimitusaikatauluista voidaan pitää kiinni viivytettäessä junakuljetuksia. Tällä tavalla VR ylläpitää kannattamatonta kumipyöräliikennettä Suomen ja Venäjän välisessä liikenteessä jotta se voi varjella monopolistista hinnoittelua Venäjälle suuntautuvassa rautatieliikenteessä. Menettely täyttää siten myös muun kuin toimenpidepyynnössä tarkoitetun kielletyn kilpailunrajoituksen tunnusmerkistön.
Silvo Viitasen käsityksen mukaan VR ylläpitää ristiinsubventoinnilla kannattamatonta kumipyöräliikennettä erityisesti Suomen ja Venäjän välillä monopolin säilyttämiseksi. Transpoint-päätöksen sanamuodosta ilmenee että määräävän markkina-aseman väärinkäytön tunnusmerkkien täyttyminen oli hyvin lähellä jo vuonna 1993. Asia on siten tarpeen saattaa kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkittavaksi uudestaan.
Allekirjoitus ja päiväys
Helsingissä 16. päivänä kesäkuuta 2014
MARECAP TRANS OY
OTK Juha Ylätalo
Lupalakimies Espoo
Liitteet
Liite 1 Antti Kaikkosen kirjallinen kysymys 316/2014 vp: Venäjän tavarajunaliikenteen avaaminen kilpailulle
Liite 2 Silvo Viitasen ja Christian Valdtin (Logistics Manager - Distribution Tikkurila Group) välinen sähköpostiviestiketju
Liite 3 Jukka Kopran kirjallinen kysymys 10.6.2014: VR Transpointin roolista kuljetuselinkeinon vääristäjänä
Liite 4 Valtiontalouden tarkastusviraston ilmoitus 28.9.2010
Liite 5 MTV3:n uutinen 09.02.2011
Liite 6 Yle Uutiset 15 15.9.2013: VR:n monopolia rautateillä puretaan pienin paloin
Liite 7 Avoin asianajovaltakirja
[1] Kilpailuviraston päätös 12.11.1993 (Dno 495/61/92)