Listasimme hurjia tapauksia joissa potilas joutui odottamaan tai ei saanut lainkaan ambulanssia paikalle. Olisiko nämä tapaukset voitu estää?
Terveydenhuoltolain muutos on lähes rapauttanut yritysten tuottaman ensihoitojärjestelmän joka toimi hyvin. Puolet alan yrittäjistä on joutunut lopettamaan toimintansa. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus vaatikin viikonloppuna että epäonnistunutta lakia pitää muuttaa.
Ambulanssiala itse pelkää että Suomessa tapahtuu useita ikäviä tapauksia apua tarvitseville potilaille. Vaarassa ovat erityisesti haja-asutusalueilla asuvat ihmiset sillä syrjäseuduilla ambulanssien määrät ovat romahtaneet. Listasimme tapauksia jossa potilas joutui odottamaan tai ei saanut lainkaan ambulanssia paikalle. Olisiko tapaukset voitu estää jos terveydenhuoltolakia ei olisi muutettu?
Joutui kävelemään henkihieverissä sairaalaan
17-vuotias nuorukainen ja hänen kaksi vanhempaa kaveriaan tutkivat autiotaloa Forssassa juhannusyönä. Sisällä talossa 17-vuotias satutti kätensä rikkonaiseen lasioveen. Iltalehden uutisen mukaan verta tuli paljon koska lasi viilsi haavan ranteeseen valtimon kohdalle. Kaverit soittivat hätäkeskukseen aamuyöllä.
- Ensin he sanoivat lähettävänsä ambulanssin mutta soittivat sitten takaisin ja sanoivat että ambulanssin täytyisi tulla Hämeenlinnasta asti. Sanoivat että pääsette nopeammin kun pyydätte taksia heittämään teidät polille loukkaantuneen 18-vuotias kaveri kertoi Iltalehdelle.
Taksikuski kieltäytyi kuljettamasta potilasta jolloin kolmikko jatkoi kävellen kohti sairaalaa. Käytännössä kaverukset lähes kantoivat paljon verta menettäneen 17-vuotiaan kilometrin matkan sairaalalle.
- Päivystyksessä meille sanottiin ettei ollut kuin minuuteista kiinni että ehdimme ajoissa potilaan kaveri jatkoi Iltalehdelle.
Ambulanssi ei edes pysähtynyt
Syyskuun alussa haparoivasti kulkeva mies horjahti Porin kävelykadulla vasten mainoskylttiä ja jäi nojaamaan siihen. Yle Satakunnan mukaan mies kertoi ohikulkijoille että hänen jalkansa eivät pidä. Ensimmäinen ambulanssi saapui paikalle noin 40 minuutin päästä mutta jatkoi matkaansa miestä vilkaisematta. Autolle oli tullut kiireellisempi tehtävä muualle. Penkille ambulanssia odottamaan ohjattu mies oli listattu avunsaannissa kiireettömään luokkaan.
Ohikulkija soitti apua uudestaan kun ensimmäinen ambulanssi jatkoi matkaansa pysähtymättä. Ohikulkija ei uskaltanut jättää kadulla hoipertelevaa miestä yksin vaan perui omat suunnitelmansa ja jäi hänen seurakseen apua odottamaan.
Ei yhtään ambulanssia keskellä arkipäivää
Alkukesästä polkupyöräilijä loukkaantui kolarissa Pieksämäen keskustassa. Pyöräilijä löi päänsä auton tuulilasiin. Hänellä ei ollut kypärää. Onnettomuus sattui arkipäivänä kello 15.30 jolloin Pieksämäellä ei ollut käytössä yhtään ambulanssia Länsi-Savo kertoi uutisessaan.
Länsi-Savon mukaan Pieksämäellä on syntynyt ambulanssityhjiöitä kun varallaolo on vähentynyt muun muassa öisin. Siirtoajoa on runsaasti ja kyseisenä päivänä yksi auto oli huollossa. Ambulanssit tulivat paikalle odotuksen jälkeen Joroisista ja Varkaudesta. Loukkaantunut pyöräilijä vietiin Mikkelin keskussairaalaan.
Hartolassa ja Sysmässä pelätään pahinta
Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä sanoi vuodenvaihteessa irti Hartola-Sysmä Sairaankuljetus Oy:n ensihoito- ja sairaankuljetussopimuksen. Hartolan ja Sysmän kunnilla oli sopimus palvelun tarjoamisesta yrityksen kanssa. Lakimuutoksen myötä vastuu ensihoidon järjestämisvastuusta siirtyi kuntayhtymälle.
Kuntalaiset pelkäävät nyt pitkää ambulanssin odotusaikaa. Sysmäläiset ja Hartolalaiset keräsivät alkuvuodesta lähes 5 700 nimen adressin jossa vastustettiin sopimuksen irtisanomista. Kokoomuksen hartolalainen kunnanvaltuutettu pelkää että ensihoidon varallaolo siirtyisi Sysmään.
- Tällä tavalla se hidastaisi jo pelkästään sieltä tulevana. Sysmän auto jos on jossain muualla tehtävällä niin silloinhan tilanne olisi sellainen että kiireellisiin tehtäviin tulisi kuljetus Heinolasta tai Lahdesta ja se ei meille käy että palvelu heikkenee ja kustannukset nousevat. Se voi olla oikein kunnanvaltuutettu totesi Yle Lahdelle.
Mitä mieltä olet rajusti ensihoitoa muuttaneesta terveydenhuoltolain muutoksesta? Kommentoi!
Teppo Kuittinen