Yrittäjäsanomien kysely eduskuntaryhmien puheenjohtajille osoitti että kukaan ei oikeastaan tiedä paljonko Suomessa on yrityksiä rajoittavaa turhaa sääntelyä.
Kukaan ei myöskään osaa kertoa kenen pitäisi kantaa vastuu sääntelyn purkamisesta. Yrittäjäsanomat listasi kuusi esimerkkiä kuinka yrittäjiä säännellään. Voit kertoa myös oman esimerkkisi:
1) AVI tikunnokassa.
Yrittäjä Pekka Ollila joutui taistelemaan kaksi vuotta Aluehallintoviraston eli AVIn kanssa. Ollila osti Pukkilan keskustassa olevan kiinteistön jossa oli aiemmin toiminut kunnan omistama vanhainkoti. Yrittäjä päätti kunnostaa paikan vanhuksia varten. Rahaa paloi 500 000 euroa. AVI ei myöntänyt lupaa koska jokaisessa huoneessa ei ollut suihkua. Julkisella ja yksityisellä puolella on siis eri säännöt. Lupa heltisi kun kiinteistöön muuttaa nuoria.
2) Yrittäjilläkin työaika.
Ehkä kovin periaatteellinen yrittäjien vapautta loukkaava sääntely koskee kuljetusyrittäjien työaikoja. Yrittäjät ovat pöyristyneitä miksi itsenäisten kuljetusyrittäjien työaikaa pitää säännellä. Direktiivi on tyyppiesimerkki EU:sta tulevasta sääntelystä. Yhtä paljon kohua on aiheuttanut direktiivi työntekijöiden lomasairastamisen karenssin poistumisesta joka ei ole puhtaasti sääntelyä mutta aiheutti lisäkustannuksia viime kesän perusteella 30 000 yritykselle.
3) Rovaniemi päättää.
Helatorstai ja muut arkipyhät herättävät jatkuvasti närää. Kaupan ja palvelualan yrittäjät eivät ymmärrä miksi viranomainen päättää milloin ja missä yrittäjä voi pitää liikkeensä auki. Kuvio menee niin että yrittäjät hakevat joukolla poikkeuslupia jonka jälkeen alkaa jännitysnäytelmä. Aukioloista päättää Lapin aluehallintovirasto. Esimerkiksi Jyväskylässä arvioitiin kortteli kerrallaan missä mahdolliset venäläisturistit liikkuisivat pyhien aikaan.
4) Sekametelisoppa.
Helsinkiläinen ekokauppa Ruohonjuuri onnistui nostattamaan kohun kun yhtiö ei saa myydä pesuainetta asiakkaan omaan astiaan. Pumppauskielto liittyy EU:n pesuaineasetukseen joka kieltää kodinpesuaineiden irtomyynnin. Valvova viranomainen Tukes ilmoitti etsivänsä järkevämpää mallia. Sen jälkeen asiaan puuttui ministeriö joka tukisti Tukesia. Viranomainen siis valvoo vieläpä usealla eri tasolla.
5) Älytön kaavoitus.
Yrittäjä Olli Muurainen kyllästyi taistelemaan virkamiesten kanssa. Hän ilmoitti että yli viisi vuotta kestäneiden kunnostustöiden jälkeen kulttuurihistoriallisesti merkittävä Billnäsin ruukki lopettaa majoitustoiminnan. Muurainen kertoo käyttäneensä satoja työtunteja hankaliin neuvotteluihin virkamiesten kanssa lupa- kaavoitus- ja selvitysasioissa. Kaavoitusongelmia on joka puolella Suomea. Näin ollen investoinnit eivät pääse käyntiin.
6) Raivo terassiohjeista.
Helsingin kaupunki haluaa olla Suomen yrittäjäystävällisin kunta mutta alkuvuonna yrittäjät raivostuivat Helsingin kaupungin terassiohjeille. Toteutuessaan niistä olisi aiheutunut miljoonien eurojen lisälasku ravintoloille. Kaupunki olisi kieltänyt muun muassa moniväriset markiisit ja päivänvarjot. Boikottiuhka ja julkinen paine sai kuitenkin virkamiehet muuttamaan kantojaan. Ravintola-alaa säännellään muutenkin esimerkkinä Oiva-hymyt ja alkoholipolitiikka.
Lue alkuperäinen uutinen täältä.
Kimmo Koivikko
kimmo.koivikko@yrittajat.fi