Suomalainen ikkunavalmistaja Skaala kehitti ikkunan joka huolehtii asunnon ilmanvaihdosta ja toimii lämmöntalteenottolaitteena.
Kauhavalainen ikkuna- ovi- ja lasiratkaisuihin erikoistunut Skaala tuo markkinoille ikkunan joka toimii ilmanvaihto- ja lämmöntalteenottolaitteena. Sen ansiosta vanhoihin asuntoihin ei tarvitse tehdä lainkaan erillistä ilmanvaihtoremonttia. Ikkuna toimii jatkossa sekä ikkunana että ilmanvaihtolaitteena.
– Suurin energiahukka on edelleen ilmanvaihdon mukana poistuvassa lämpöenergiassa. Olemme kehittäneet ikkunaan integroitavan ratkaisun joka ottaa poistuvan huoneilman lämmön talteen. Se voidaan asentaa ikkunan vaihdon yhteydessä puuttumatta seinärakenteisiin tai ikkunan ulkonäköön kertoo Skaala-konsernin kehitysjohtaja Jyrki Jaskari.
Matalaenergiaikkunoista tulee aidosti energiatehokkaita kun lämmintä huoneilmaa ei päästetä karkuun vaan sillä lämmitetään sisäilmaa. Skaalan lämmöntalteenottolaite on integroitu ikkunaan ja toimii 80–85 prosentin hyötysuhteella. Yhden laitteen kapasiteetti riittää noin 25 neliön huoneen ilmanvaihtoon.
– Energian säästöllä voidaan rahoittaa sekä parempi sisäilmanvaihto että ikkunaremontti. Ilmanvaihtojärjestelmän takaisinmaksuaika on 4–5 vuotta Jaskari lupaa.
Skaala näkee uudelle tuotteelleen suuret markkinat erityisesti kerrostaloissa.
– Kerrostalojen korjauksissa on ollut tähän asti ratkaisematta miten ilmanvaihto voidaan järjestää kustannustehokkaasti ja järkevästi. Helppoja ratkaisuja ei ole ollut tarjolla. Nykyiset huonekohtaiset ilmanvaihtokoneet ja keskitetty koneellinen tulo- ja poistoilman vaihto ovat myös kalliita Aalto-yliopistossa ja Tallinnan yliopistossa opettava professori Jarek Kurnitski arvioi.
Kurnitskin mukaan nyt tehdään melko paljon julkisivuremontteja mutta ilmanvaihtoa parannetaan samalla maltillisesti jos lainkaan. Ei ole myöskään poissuljettua että ilmanvaihto voi mennä huonompaan suuntaan jos julkisivuremontti toteutetaan väärin.
Energiatehokkaista ikkunoista huolimatta talvella saatetaan tarvita villasukkia koska kylmä ilma valuu lattialle. Korvausilmaventtiilejä jopa tukitaan vetoisuuden takia.
Skaalan mukaan uuden ikkunaratkaisun käyttöönotto on vaivatonta koska laitteisto on asennettu ikkunaan ja säädetty jo tehtaalla ja ikkuna-asennuksen yhteydessä kytketään vain sähköliityntä. Vedon tunteesta ei tarvitse enää kärsiä koska automatiikka optimoi ilmanvaihtoa ja sisäilman laatua itsenäisesti. Halutessaan asukas voi hallita itse sisäilman laatua huone- tai huoneistokohtaisesti.
– Aikaisemmin korvausilmaa on otettu ikkunoiden välistä rakenteiden epätiiveyskohdista raitisilmaventtiileistä tai tuloilmaikkunoista. Kerrostaloissa on ollut keskitetty poistopuhallus talon katolla. Tulevaisuudessa korvausilma otetaan sisään ja poistetaan hallitusti ikkunan kautta energiaa tuhlaamatta ja sisäilman laadusta tinkimättä toteaa kehitysjohtaja Jaskari.
Teppo Kuittinen