Keskustelu virkamiesten kahden kuukauden mittaisista lomista käy edelleen kiivaana mutta yksikään poliitikko ei ole kommentoinut asiaa julkisuudessa.
Keskustelun virkamiesten kahden kuukauden lomien tarpeellisuudesta sanomalehtikolumnillaan aloittanut Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen vaatii poliitikkoja tulemaan julkisuuteen.
- Tässä kävi juuri niin kuin ennustin Kalevan kolumnissa. Asia pyritään vaikenemaan kuoliaaksi Kolehmainen toteaa.
Kolehmainen kertoo saaneensa paljon positiivista palautetta myös kuntien henkilöstöltä erityisesti kuntien taloudesta ja toiminnasta vastaavalta virkamies- ja luottamusmiesjohdolta.
- Heidän mukaansa virkamiesten ylipitkät lomat sekoittavat pahoin kuntien toimintaa.
Kolehmaisen lisäksi virkamiesten ylipitkistä lomista on keskustelua yrittänyt saada aikaiseksi kokkolalainen Veijo Hukari. Hän toimi aikoinaan pitkään Keski-Pohjanmaan Yrittäjät ry:n toimitusjohtajana.
Hukari muistuttaa Pellervon taloustutkimus PTT:n alkuvuodesta tekemästä kannanotosta jonka mukaan jo vartin pidennys julkisen sektorin työajassa toisi satojen miljoonien eurojen säästöt.
- Ehdotus vaiettiin historiaan. Poliitikot eivät uskalla koskea asiaan äänten katoamisen pelossa. Kunnilla on lain mukaan itsemääräämisoikeus joten sisältä päin ei myöskään synny reaktioita Hukari toteaa.
Hukari kritisoi rajusti kuntien työmarkkinalaitosta.
- Työnantajain edustajina on kuntien työ- tai virkasuhteessa olevia henkilöitä. Työnantajien pääneuvottelija on työntekijäpuolelta lainattu luottamusmies Hukari muistuttaa.
- Voi aiheellisesti kysyä kenellä heistä on kiinnostusta pitää oma palkkakehityksensä kurissa? Kenellä viran puolesta mukana olevalla edes on riittävästi tietoa jotta voisi edes valvoa monimutkaisten sopimusten sisältöä? Sinne valitaan poliittisen meriitin mukaan ei asiantuntemuksen mukaan.
Hukari nostaa esimerkiksi 1990-luvun lopun neuvottelut kaksinkertaisten talvilomien poistamisesta. Sopimuksen mukaan mikäli ei lomakautena ehtinyt pitää vuosilomaansa sen sai kaksinkertaisena loma-ajan ulkopuolella. Silloin päästiin yhteisymmärrykseen siitä että työntekijäjärjestöt saavat kompensaationa vuosiloman pidennyksen siten että lauantaita ei lasketa lomapäiväksi.
- Kovin paljon ei talvisin kaksinkertaisia lomia pidetty mutta kompensaatio oli karkeasti puolen kuun palkka ilman työvastiketta. Palkkakustannukset nousivat kahden vuoden aikana vuosina 2001-2002 yli 20 prosenttia.
Hukari myös muistuttaa että kuntien sisällä sairaspäivien lukumäärä on 18 päivää kun yksityisellä puolella se on 10 päivää.
- En ole nähnyt mitään lääketieteellistä selitystä erolle.
Hukarin laskelmien mukaan kaiken kaikkiaan kunnissa vuosityöaika on jokseenkin tarkasti yhdeksän kuukautta ja siitä saa 13 kuukauden palkan.
- Ylisuuria palkkoja varten tehty velanotto on tapissa ja kansalaiset joutuvat maksamaan korotettua kunnallisveroa jotta nuo edut saataisiin korvattua. Kuntatalouden tunnusluvuista ja tehollisen vuosityöajan pituudesta voi päätellä että korotuksen suuruus on noin neljä prosenttiyksikköä kunnallisverossa.
Lisää uutisia aiheesta:
JHL: Yrittäjät ovat populisteja
Virkamiesten lomat muiden pituisiksi: Säästö peräti kaksi miljardia!
Yrittäjäaluejärjestön johtaja sai aikaan nettimyrskyn kummasteltuaan virkamiesten hulppeita etuuksia
Teppo Kuittinen