Verohallinto uudisti hiertävän ohjeistuksensa.
Verohallinto päivitti ohjeitaan siitä milloin alihankkijan tilaajalle tekemä työ on yrittäjänä ja milloin työsuhteessa tehtyä työtä. Uudistus tehtiin koska yrittäjätulon ja palkan välinen rajanveto on hiertänyt verotuksessa pitkään.
– Jos verottaja ei hyväksy pienen alihankkijan asemaa yrittäjänä tämän tulo voidaan verottaa jälkikäteen palkkana. Palveluita ostaneelle toimeksiantajalle voi tällöin tulla maksettavaksi työnantajamaksuja. Palkasta maksetaan verojen lisäksi työnantajan sosiaaliturvamaksu jota ei peritä yritystulosta. Sen sijaan yritystulosta maksetaan yleensä arvonlisäveroa ja laskutusperusteet poikkeavat muutoinkin palkoista johtaja Anna Lundén Suomen Yrittäjistä selvittää.
Tulkinnalliset ohjeet siitä milloin pieni alihankkija toimii yrittäjänä ja milloin palkansaajana vaikeuttavat siksi pienten toimijoiden työllistymistä ja kasvua.
– Suomeen syntyy yhä enemmän yksinyrityksiä. Jos työn suorittaja on järjestänyt toimintansa yritystoiminnan harjoittamista varten on tärkeää että häntä myös kohdellaan yrittäjänä.
Lundén mukaan uuden ohjeistuksen sisältö on yrittäjille iloinen uutinen. Lundén mukaan erityisesti pienten ja aloittavien yrittäjien mahdollisuudet tulla katsotuksi verotuksessa yrittäjiksi paranevat.
– Ohjeet vaikuttavat tuhansien yrittäjien mahdollisuuteen toimia yrittäjänä. Osapuolten sopimukselle siitä onko heidän välillään työsuhde vai toimeksiantosuhde annetaan uudessa ohjeessa aiempaa ratkaisevampi paino johtaja Anna Lundén Suomen Yrittäjistä sanoo.
– Osaamista vaativia tehtäviä siirretään nykyisin niihin erikoistuneille pienyrityksille ja aikaisemmin palkkatyönä tehtyä työtä tehdään usein yrittäjänä. Seurauksena on syntynyt verkostoja joilla tuotteet on saatu pysymään kilpailukykyisinä. Ulkoistaminen tulee hyväksyä luontevana kehityksenä Lundén vaatii.
Lotta Tammelin