Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa pitää kehittää sote-palveluiden markkinoita lisätä asiakkaan valinnanvapautta ja saada kustannusten laskenta kuntoon. Näin linjaa Suomen Yrittäjät.
Suomen Yrittäjien mukaan sote-järjestämislakiin pitää kirjata velvollisuus kehittää sote-palvelumarkkinoita. Näin vahvistettaisiin monituottajamallia jossa sekä julkinen että yksityinen sektori tuottavat palveluita ja terve kilpailu toimii.
Kuntien sote-menot ovat nyt noin 23 miljardia euroa vuodessa.
– Tulevaisuudessa näistä rahoista päättävät viisi sote-aluetta. Niistä tulee siis merkittäviä elinkeinopoliittisia toimijoita joiden vastuulla pitää olla myös alueen elinvoiman edistäminen Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoi.
Kujala kertoi Suomen Yritäjien lausunnosta hallituksen esityksestä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi Helsingin Sote-foorumissa tiistaina. Lausuntokierros päättyy tänään.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on tärkeä kaikille yrittäjille Suomessa. Jos kestävyysvaje jatkuu se aiheuttaa painetta veronkorotuksille ja luo taloudellista epävarmuutta. Kestävyysvajeen umpeen kuromisessa ratkaisevaa on se miten uudistus onnistuu.
– Veroasteen nousu heikentää aina yritystoiminnan edellytyksiä Kujala muistutti.
Palveluseteli pakolla ja hinnat näkyviin
Suomen Yrittäjien mukaan tuottamisvastuun saavalla kunnalla tai kuntayhtymällä täytyy olla velvollisuus toteuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita myös palvelusetelillä.
– Näin turvataan lähipalvelut ja vahvistetaan asiakkaan valinnanvapautta Kujala sanoi.
Lisäksi yrittäjäjärjestö vaatii että sosiaali- ja terveysministeriön tulee määritellä kaikille sote-alueille yhteinen kustannusten laskennan malli jotta erilaisten tuottajien ja sote-alueiden palveluiden hintoja voi verrata.
Kujala huomautti että sote-alueen ylimmän päättävän elimen jäsenet ovat jäsenkuntien valtuutettuja.
– Riskinä on että he haluavat suosia kuntien omaa tuotantoa. Silloin vaarana on että sote-palveluihin muodostuu julkisen tuotannon monopoli. Kuntalaisten kannalta huonoin vaihtoehto on että järjestämispäätös velvoittaa omaan tuotantoon ja sulkee yhteistyön yrittäjien kanssa pois.
Toimitus