Academic Workin tekemän WorkIT Barometri 1.0 -tutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia nuorista IT-alan osaajista kokee kotimaan työllistymismahdollisuudet heikoiksi ja yli 60 prosenttia onkin harkinnut ulkomaille muuttoa töiden perässä.
Taloudellinen tilanne ja it-alan murros heijastuvat vastauksiin. Usko koulutustaan vastaavien työtehtävien löytymiseen horjuu erityisesti vastavalmistuneilla. Lähes puolet valmistuneista näkee työllistymismahdollisuutensa heikkoina opiskelijoista näin ajattelee vajaa kolmannes.
Kohtaanto-ongelman osasyy on ettei koulutus meinaa pysyä vauhdilla muuttuvan it-sektorin tahdissa. Lähes neljännes nuorista valmistuneista ammattilaisista kokeekin että koulutus ei ole vastannut työelämän vaatimuksia. Opiskelijat kaipaavat koulutukseen enemmän yhteistyötä yritysten kanssa saadakseen käytännönläheistä opetusta ja oppiakseen konkreettisia taitoja.
Oman alan työkokemuksen hankkimista opintojen ohella pitää tärkeänä suurin osa (94 %) vastaajista. Academic Work Suomen toimitusjohtaja Stefan Heinrichs kehottaakin yrityksiä tekemään tiiviimmin yhteistyötä oppilaitosten kanssa sekä hyödyntämään paremmin Suomessa koulutetun potentiaalin.
– It-alalla vallitsee absurdi tilanne. Samaan aikaan kun nuorten osaajien on vaikea löytää paikkaansa työelämästä Suomessa toimivat teknologiafirmat etsivät työntekijöitä ulkomailta asti. Kohtaanto-ongelmaan auttaisi esimerkiksi se että yritykset kiinnittäisivät rekrytoinnissa enemmän huomiota nuorten asenteeseen ja potentiaaliin valmiin osaamisen sijaan.
Tärkeimpinä tekijöinä työpaikassa nuoret IT-alan osaajat pitävät monipuolisia tehtäviä (77 %) joustavia työaikoja (65 %) ja etenemismahdollisuuksia (62 %). Palkkatasoa pidettiin vasta neljänneksi (56 %) tärkeimpänä asiana. Myös arvojen merkitys korostui vastauksissa: Yli puolet vastaajista (54 %) piti tärkeänä että voi samaistua yrityksen arvoihin ja kulttuuriin.
Josi Tikkanen