Pihlajalinna-konsernin toimitusjohtaja Mikko Wirénin mukaan uusi sote-laki tulee kaatamaan ainakin tuhat suomalaista yritystä.
Tamperelaisen Wirénin arvio perustuu sille että vuoden 2013 alussa voimaan tullut ensihoitolaki on kaatanut jo 75 ambulanssialan yritystä. Kustannukset ovat nousseet 200 miljoonasta eurosta 300 miljoonaan euroon.
Alan arvion mukaan tämä on esinäytös sote-lain vaikutukselle: kustannukset tulevat nousemaan ja samalla kaatuu valtava määrä suomalaisia sote-alan yrityksiä.
-Liitoittelua ei ole arvioida että niitä kaatuu vähintään tuhat Wirén arvio.
Julkisten kustannusten Wirén arvioi nousevan 20 prosenttia eli neljä miljardia euroa vuodessa.
Konkurssit ovat seurausta sote-laissa olevasta tavoitteesta keskittää palvelujen järjestämisvastuu viidelle kuntayhtymälle jotka lain mukaan eivät voi ostaa lainkaan palveluita yksityisiltä. Ostot tulee jatkossa tehdä sosiaali- ja terveysministeriön ja sote-alueen ohjauksessa.
Wirenin arvion mukaan jäljelle jäävät ostot tulevat olemaan pääasiassa suuria puitekilpailutuksia joihin pienillä yrityksillä ei ole mahdollisuuksia osallistua.
Viides laki yksityisiä vastaan
Pihjalalinna-konsernin liikevaihto vuonna 2013 oli 104 miljoonaa euroa. Wirénin mukaan yritys on pystynyt kasvamaan vaikka yksityisten yritysten toimintaedellytyksiä on pyritty rajoittamaan jo viidellä lailla tai asetuksella. Aiemmat lait ovat esimerkiksi rajoittaneet opiskelevien ja valmistuvien lääkärien mahdollisuutta työskennellä yksityisellä puolella erikoistumisopintojen suorittamispaikkaa hoitajien lääkkeenmääräämisoikeutta ja päivystyksen järjestämistä.
-Sote-laki on aivan omaa luokkaansa koska siinä kategorisesti kielletään sote-alueelta ostaminen yksityiseltä puolelta Wiren sanoo.
Wirénin mukaan sote-lakikaan ei uhkaa Pihlajalinnaa koska sillä on useita liiketoiminta-alueita. Sen sijaan laki nostaa yhteiskunnan kustannuksia heikentää palvelujen tasoa ja tuhoaa erityisesti pieniä yrityksiä.
-Sote on paluuta vuoteen 1972 koska silloin kunnilta kiellettiin ostot yksityisiltä lääkäreiltä. Vuonna 1992 kielto kumottiin. Nyt olemme palaamassa kieltolakiin Wirén sanoo.
-Yksityiset toimijat ovat nyt osoittaneet olevansa tehokkaita laadukkaiden palvelujen tuottajia. Myös kunnat ovat hoksanneet tämän.
Useat uuden lain tavoitteet ovat hyviä Wirén sanoo. Viisi sote-aluetta on hyvä lähtökohta koska se tuo alueille riittävän leveät hartiat ja mahdollistaa osto-osaamisen keskittämisen. Ongelma muodostuu nimenomaan siitä että lailla tuotanto keskitetään julkisille alueellisille monopolituottajille.
Wirén näkee lain tavoitteena olevan nykyisten valtakeskittymien säilyttämisen. Se kasvattaa sitä valmistelevien sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten valtaa ja todennäköisesti siirtää nykyisten sairaanhoitopiirien johdon uusien suurempien kuntayhtymien johtajiksi.
Josi Tikkanen