Energia- maarakennus- ja metsäalojen koneyritykset uivat talouden valtavirrassa osin vastavirtaan.
Etenkin metsäalalla yritykset ovat palkanneet yhteensä jopa satoja työntekijöitä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Konetyöalojen yritykset investoivat edelleen koneisiin ja henkilöstön koulutukseen.
Tämä kertoo vahvasta palveluiden kysynnästä. Yritysten talouden sopeutustoimet ovat kuitenkin lisääntyneet kaikilla koneurakointialoilla.
– Korkea kysyntä ja samanaikainen yritystalouden heikkenevä tilanne kertoo urakointimarkkinoiden huonosta toimivuudesta sanoo Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola.
Metsäalalla menee vahvasti
Metsäalalla kysyntä on ollut jo vuosia varsin vahvaa ja näkymä on edelleen positiivinen: 30 prosenttia yrityksistä odottaa yhä kasvavaa kysyntää ja vain 15 prosenttia heikkenevää kysyntää. Joka neljäs metsäkoneyritys odottaa taloudellisen tilanteensa paranevan tulevan puolen vuoden aikana.
Liki puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä on palkannut uusia työntekijöitä. Koko metsäkonealaan suhteutettuna arviona työntekijöitä on viimeksi kuluneen vuoden aikana palkattu jopa satoja.Toisaalta vain alle 10 prosentissa metsäkoneyrityksistä on päällä lomautuksia tai on irtisanottu työvoimaa viimeisten kolmen kuukauden aikana.
Maarakennusalalla kysyntä on laskenut jo kolme vuotta ja lukemat ovat selkeästi metsäalaa heikompia. Kysynnän heikkenemistä ennustaa maarakennusalalla edelleen liki 40 prosenttia vastaajista ja joka kolmas yritys odottaa oman yrityksensä taloustilanteen heikkenevän.
Maarakennus- ja turveala ovat kesäaikana palkanneet etenkin määräaikaisia työntekijöitä. Siten maarakennusyrityksetkään eivät ole juuri lomauttaneet tai irtisanoneet viime aikoina.
Laskujen viivästyminen yleistä
Koneyrittäjät ovat vuodesta 2009 lähtien koneyritysten talouden tilaa kysymällä niiden maksukäyttäytymisestä. Riippumatta urakointialasta ja kysynnästä koneyritysten maksukäyttäytyminen on mennyt huonompaan suuntaan. Maksuja viivästytetään lainoja järjestellään ja omasta palkasta tingitään aiempaa enemmän – myös puunkorjuuyrityksissä. Joka neljäs viivästyttää laskujen ja verojen maksua joka seitsemäs järjestelee lainojen maksua ja joka kolmas jättää yrittäjän palkkaa nostamatta.
Laskujen viivästyttäminen on jo yleisempää kuin edellisen pahan lamavuoden 2009 aikana. Yrittäjät raportoivat hyvästä kysynnästä huolimatta erittäin tiukoista sopimus- ja hintaneuvotteluista metsäteollisuuden kanssa. Osa kokee neuvottelut saneluna vahvemman osapuolen suunnalta. Tämä kielii markkinoiden joustamattomuudesta kysynnän ja kustannusten nousun suhteen.
Koneyrittäjien liitto tekee pari kertaa vuodessa markkinatilannekyselyn jäsenilleen. Kyselyssä selvitetään yritysten maksukäyttäytymistä lomautuksia ja irtisanomisia kassan riittävyyttä sekä yritysten näkymiä ja odotuksia. Viimeisin kysely tehtiin syys-lokakuun vaihteessa. Siihen vastasi 245 maarakennus- metsä- turve- ja metsänparannusalan koneyrittäjää ympäri Suomen.
Josi Tikkanen