Lupa- ja valvontavirasto Valvira julkaisi eilen keskiviikkona päivitettyinä ohjeet kuinka alkoholia saa mainostaa.
Valvira täsmensi ohjeistustaan vuoden 2015 voimaan tulevien tiukennusten osalta. Valviran mukaan sallittua myös jatkossa on muun muassa mietojen alkoholijuomien mainonta perinteisillä internetsivuilla ja sosiaalisen median palvelussa.
Kiellettyä on alkoholimainonnan jakamiseen kehottaminen aineiston yhteydessä sosiaalisen median palveluihin linkittyvän jakamistoiminnon hyödyntäminen alkoholimainonnan yhteydessä mainostajan hallitsemilla perinteisillä internetsivuilla ja kuluttajien jaettavaksi tarkoitetun maksullisen alkoholimainonnan ostaminen sosiaalisen median palvelussa.
Päivitetty ohje pitää sisällään myös viranomaisen päätöksiä aiemmilta vuosilta. Esimerkit kuvaavat paitsi suomalaisen alkoholipolitiikan pikkutarkkuutta myös suomalaisen alkoholinkäytön humalahakuisuutta. Erityisesti 1990-luvulla ravintolat koettelivat lakia mainoksilla jotka korostavat halpaa alkoholia.
1. Väkevien alkoholijuomien mainontakielto on erityisen tiukka. Sen sai kokea myös jo edesmennyt ministeriö. Vuonna 2001 tuotevalvontakeskus ei pitänyt asiallisena kauppa- ja teollisuusministeriön menettelyä julkaista valtion omistaman yhtiön valmistamien väkevien alkoholijuomien kuvia valtion yhtiöomistuksesta kertovassa julkaisussa.
2. Alkoholimainontaa ei saa suunnata missään nimessä lapsille. Siksi Valvira kielsi animaatiosarja Simpsoneista tutun Duff-oluen maahantuonnin.
3. Autoilun ja alkoholin yhdistämisestä viranomainen on antanut useita linjauksia. Esimeriksi vuonna 2012 Valviran näkemyksen mukaan alkoholijuoman nimeen sisältynyt sana ”speedway” sekä etiketissä kuvatut ruutuliput yhdistivät alkoholinkäytön alkoholilain vastaisesti ajoneuvolla ajamiseen.
4. Tuotteen alkoholinpitoisuutta ei saa erikseen korostaa. Olvi oli mainostanut olutta muun muassa mainoslauseella ”Sandels oli kertoman mukaan niin vahva että päihitti jopa karhun”. Mainonnan katsottiin korostavan alkoholipitoisuutta myönteisenä ominaisuutena.
5. Lain mukaan raittiutta ei saa näyttää huonossa valossa. Sen takia oluen maahantuoja joka julkaisi Facebookissa oluen fanisivulla tilapäivityksenä tekstin ”Tammikuu on yhtä juhlaa Jos ei sitä tipattomana tuhlaa” katsottiin esittävän raittiuden kielteisessä valossa.
6. Alkoholilaissa säädellään myös suorituskyvyn lisääntymistä taikka sosiaalista tai seksuaalista menestystä lupaava mainonta. Tuoreessa esimerkiksi Valvira päätti että väkevän alkoholijuoman logossa olleet aikuisviihdetähteen liitetyt elementit luovat mielikuvan että tuotteen käyttö lisää seksuaalista menestystä. Kyse oli ulkomailla myynnissä olevasta Ron Jeremy -rommista.
7. Vuonna 2003 Matti Nykäsen siiderin myynti kiellettiin. Valviran ohjeissa päätöstä perustellaan seuraavasti: ”Henkilön alkoholin käyttöön liittyi yhteiskunnan kannalta voimakkaasti kielteisiä sekä paheksuttavia seikkoja ja henkilö yhdistettiin mediassa usein runsaaseen alkoholijuomien käyttöön sekä siihen liittyvään epäsosiaaliseen käyttäytymiseen.”
8. Ulkomailla ravintolat houkuttelevat usein asiakkaita erilaisilla juomatarjouksilla. Suomessa kiellettyjä ovat esimerkiksi ilmaiset juomat paljousalennukset olutpassit ja oluenjuontikilpailut.
9. Alkoholiin ei saa liittää lääkinnällisiä mainoksia. Siksi vuonna 1999 elintarvikekioskin ulkopuolella ollut mainoskyltti ”muista kankkuskaljat” katsottiin alkoholilain vastaiseksi mainonnaksi.
10. Valviran julkaisemista esimerkeistä käy ilmi että ravintolat ovat ennen koetelleet lainsäädäntöä hyvin rohkeasti. Esimerkiksi 1990-luvun lopulla ravintolassa järjestettävän ”Tenutähti” -karaokekilpailun mainostaminen katsottiin sopimattomaksi kun kilpailuun osallistuminen edellytti mainoksen mukaan vähintään 15 promillen humalatilaa. Samoin ravintolan lehti-ilmoituksessa käytetty mainoslause ”nyt halpa känni sikahalvalla” nähtiin hyvän tavan vastaiseksi.
Josi Tikkanen