Slush on suomalaisen startup-kulttuurin suurin ilmentymä. Kulttuuriin kuuluu oma kielensä.
Jos pivotointi vaikuttaa positiivisesti yrityksesi valuaatioon mitä tapahtuu?
Startupeista ja yrittäjyysbuumista on tullut valtavirtaa mutta uusien kasvuyrittäjien sijoittajien ja startup-hengaajien kieli ei välttämättä aukea edes kaikille muille yrittäjille.
Osittain kyse voi olla pätemisestä sillä jokainen alakulttuurinsa ammattikuntansa tai muu ryhmä kehittää yleensä oman tapansa puhua jonka ei aina kuulukaan avautua ulkopuolisille.
Eniten puhetapa juontaa startup-yrittäjien kansainvälisyydestä ja siitä että kyseessä on aidosti uudenlainen tapa tehdä liiketoimintaa. Siksi iso osa yrittäjien käyttämästä kielestä on johdettu englannista ja bisnesopeista.
Startup-sanakirja
Bisnesenkeli=Yksityishenkilö joka sijoittaa yritykseen sen alkuvaiheessa.
Bootstrapping=Vaihe jossa yritys pyrkii toimimaan mahdollisimman pienellä rahoituksella.
Crowd funding=Joukkorahoitus on rahoitusmalli jossa yritys hakee rahoitusta isolta joukolta yksityishenkilöitä. Henkilöt saavat rahoituksella yrityksen omistusta tai esimerkiksi kehitteillä olevan tuotteen.
Exit=Yrityksen myyminen. Usein startupissa mukana on perustajien lisäksi sijoittajia jotka haluavat sijoitukselleen tuoton. Exit tehdään yleensä myymällä yritys tai sen tuote teolliselle ostajalle toimivalle johdolle tai listataan pörssiin.
FFF-rahoitus=Yritys saattaa alkuvaiheessa sanoa hakevansa rahoitusta vielä kolmelta F:ltä. Kyseessä on family friends ja fools eli perhe ystävät ja hölmöt.
Founderi=Yrityksen perustaja
Hissipuhe=Ks. pitchaus. Alun perin hissipuhe eli elevator pitch on syntynyt Piilaaksossa jossa iso joukko sijoittajia piti toimistoaan samassa toimistorakennuksessa. Yrittäjien kerrottiin odottaneen sijoittajia aulassa jotta he pystyivät kertomaan yrityksestään hissimatkan aikana.
IPO=Listautumisesta käytetään usein Suomessakin nimitystä IPO joka tulee sanoista initial public offering. Listaamisesta käytetään verbiä ipottaa.
Hockeystick-kasvu=Startup-yrittäjillä on usein tähtäimessään skaalautuva ja räjähtävä kasvu. Tällöin liikevaihtoa kuvaava käyrä muistuttaa jääkiekkomailaa jossa pitkää tasaista tuotekehitysjaksoa seuraa nopea kasvu.
Investori=Sijoittaja. Startup-yritykset pyrkivät yleensä kasvamaan hockeystick-mallilla (ks. hockeystick). Se vaatii rahoitusta alussa ennen kuin kasvu käynnistyy. Sen takia rahoitusta haetaan sijoittajilta.
MVP=Tulee sanoista minimum viable product. Se tarkoittaa tuotetta jolla yritys testaa tuotteensa kysyntää.
Pitchaus=Suomessakin on useita pitchaus-kilpailuja. Pitchauksessa yrityksen liikeidea tiimi ja mahdollisesti ansaintamalli esitellään nopeasti esimerkiksi sijoittajille asiakkaille tai kumppaneille.
Pivotoida=Yrityksen suunnan muuttamista kun nykyinen liikeidea on todettu kannattamattomaksi.
Product/market-fit=Tuotteen sopivuus markkinoille ja tuon markkinan merkittävyys.
Seed-kierros=Katso sijoituskierros. Seed-kierros tarkoittaa yrityksen keräämää ensimmäistä rahoituskierrosta.
Sijoituskierros=Yritykset keräävät tyypillisesti useita rahoituskierroksia jotka yleensä ovat edellistä suurempia.
Skaalautuva bisnesmalli=Tarkoittaa liiketoimintamallia jossa tuottojen kasvaessa kulut eivät kasva samassa suhteessa.
Slide deck=Powerpoint-esitys yrityksestä.
Startup=Startup on yritys mutta termin tarkempi määrittely on hankalaa. Usein sitä käytetään kun puhutaan innovatiivisesta ja teknologisesti suuntautuneesta yrityksestä joka tähtää skaalautuvaan kasvuun.
Stealth mode=Yleensä startup-yrittäjät kertovat avoimesti vielä valmisteillakin olevasta tuotteesta koska se on samalla tuotteen kiinnostavuuden testaamista. Stealth modessa olevan yrityksen perustajat eivät vielä kerro julkisesti yrityksestä tai sen tuotteesta.
Sweat equity=Tyypillisesti bisnesenkelien tekemä sijoitus jossa enkeli saa osuuden yrityksen omistuksesta tekemäänsä työtä vastaan.
Valuaatio=Yrityksen arvostus. Valuaatiota pohditaan kun yritys hakee sijoitusta. Valuaatio on yrityksen kaikkien osakkeiden yhteenlaskettu arvo jonka perusteella päätellään sijoittajan sijoitukellaan saama omistusosuus yrityksestä.
Josi Tikkanen